Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че кредиторите (Международният валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия) трябва да дадат на Гърция облекчение на дълга, съобщават британски медии.

Оказаният вчера от Вашингтон натиск изглежда, че се изплаща, отбелязва „Гардиън".

Вчера американският финансов министър Джак Лю и шефът на Международния валутен фонд Кристин Лагард призоваха за облекчаване на дълга на Гърция заради липса на устойчивост, което не помага на Гърция да се справи сама със задълженията си.

Говорих днес с премиера Алексис Ципрас. Ако Гърция представи реалистично предложение, то ще бъде необходимо да бъде обвързано с равнопоставено реалистично предложение от кредиторите за устойчивост на дълга, каза Туск на пресконференция в Люксембург.

Само след това ние ще сме в ситуация, при която всички ще спечелят. В друг случай ние ще продължим летаргичния танц, който танцуваме през последните пет месеца, категоричен е той.

Добро споразумение в неделя, по думите му, трябва да е достатъчно за националните парламенти на страните от еврозоната.

Според него Гърция остава най-притискащият въпрос за Европа. Готови сме да направим каквото е необходимо, за да защитим стабилността на еврозоната, категоричен е Доналд Туск.