Делян Пеевски се нарежда на второ място в листата с кандидати на ДПС за следващия европейски парламент. Тази новина, която вълнува публичното пространство от седмица насам, бе официално потвърдена от лидера на партията Лютви Местан на специална пресконференция.

Днес достъп до централата на партията вече имаха журналисти от всички медии - за разлика от вчера, които имаха честта да чуят подредбата на евролистата на движението.

Водач е зам.-председателят на партията и настоящ европейски депутат Филиз Хюсменова.

Второ място е за неуспелия шеф на ДАНС Делян Пеевски. Като се имат предвид възможностите на ДПС и прогнозираните 3 евродепутатски мандата, то Пеевски със сигурност влиза в ЕП.

Трети в евролистата се нарежда сегашният зам.-министър на отбраната Неджми Али, а младежите на ДПС са уважени с поставянето на лидера им Илхан Кючюк на номер 4 в списъка на движението за европарламента.

След евроизборите може да имаме нов министър на околната среда и водите, ако ДПС успее да вкара петима свои кандидати, тъй като Искра Михайлова е пета в евролистата.

Сред останалите предложения на движението за бъдещи евродепутати е и зам.-кметът на община Кърджали Елисавета Кехайова, зам.-областният управител на София Андрей Георгиев, председателят на младежкото ДПС в Кюстендил Анна Благоева, народният представител Хами Хамиев.

Интересен избор е кандидатът на последното 17-то място, а именно секретарят на движението и настоящ депутат Мустафа Карадайъ.

Очаквано кандидатурата на Пеевски, и то на второ избираемо място, предизвика въпросите на журналистите. Именно заради това Местан се опита да обясни казуса „Пеевски - кандидат за евродепутат в листата на ДПС".

„Онова, което чух и усетих в изказванията на областните ни председатели, може да се сведе до - номинирали са реалния човек, реалния политик Пеевски, а не този, когото виждат като сатанизиран образ", обясни лидерът на ДПС и добави конкретен пример, при който областният председател на партията в Пазарджик е посочил, че Делян Пеевски не е отсъствал от нито едно заседание на местната структура там и няма нито един поет ангажимент за района, който да не е бил изпълнен от негова страна.

„Аз гледам г-н Пеевски на заседанието при нас, после пускам телевизионния екран и виждам друго лице като оценка, отношение", повтори думите на областния председател на Пазарджик Местан.

Най-лесното решение за ДПС според Лютви Местан е било да не номинира Делян Пеевски за евродепутат, но по настояване на структурите си го е направила.

„ДПС в Европа, Европа в България", е мотото, с което ДПС тръгва към следващия Европейски парламент. Третите по сила в парламента ще се борят отново да вкарат трима представители, но и не изключват възможността да се случи историческо събитие и да имат четирима свои хора в европарламента.

Лютви Местан описа с няколко изречения какво ни е дала Европа за тези седем години членство, а именно - едрото земеделие се е модернизирало, построени са нови магистрали и е приятно да се пътува до морето, има и други големи обекти като спортната зала „Арена Армеец".

ДПС обаче виждат и една друга картина, а именно това, че Европа не е докоснала малкия земеделски производител и още може да се види - „възрастният човек, жена му и магаренцето му, които крачат към картофената нива".

„До този земеделски производител не стигат европейските пари", отсече Местан и добави още един сюжет от реалността - "в малцинствените квартали ще видим вместо хубави улици, картина, която е по-подходяща за един месец след война".

„Кърджалийското кафе" между Лютви Местан и Бойко Борисов също не бе пропуснато на днешната пресконференция. „Кафето би трябвало да бъде символ на политическия диалог. Фактът, че двама души са седнали в Кърджали да пият кафе, а след това реакцията е такава, означава, че има проблем с политическия диалог. Диалогът се приема като неестествено състояние", коментира темата Местан.

Преди да обяви листата на партията обаче Местан се обърна към всички български медии. От думите му стана ясно, че единствената причина на вчерашното „открито" редене на листата от предизборния щаб да присъстват определени и подбрани журналисти, е била малката зала за пресконференции в централата на ДПС.

Днес журналистите обаче успяха да чуят официалната подредба на евролистата именно в тази зала. "Представете си сега тук да има още 46 души, които заседават. Това не би било възможно", все пак отбеляза лидерът на партията.

Той увери, че единствените съображения са били свързани с капацитета на залата и нищо повече.

"Ако някои от медиите са се почувствали засегнати, аз изразявам съжаление, но не мога да променя тази реалност", призна още Лютви Местан.

ДПС не иска да бъде уличена в преднамерен подход към журналистите, наблюдавали пряко реденето на листата на партията, а Местан защити тази позиция с факта, че на "откритото" заседание е имало медии с различен профил.