Тук трябваше да има дописка за евролистата на ДПС. Но такава не можем да ви предложим, тъй като news.bg е една от многото български медии, които не бяха поканени в централата на ДПС, където днес се провежда публичното" (кавичките ги болдираме нарочно) редене на листата на партията за евровота.

Още не знаем дали да приемем това отношение като обида, или като комплимент.

В същност, може би пък не трябва да взимаме присърце подобно отношение. Едва ли най-важното за деня е дали Делян Пеевски ще е евродепутат, или не.

По-съществено е безхаберието, самозабравянето и пехливанската демонстративност.

Дотук с краткия редакционен анонс, следва текст на репортера, който щеше да е в централата на ДПС, ако бяхме поканени.

 

ДПС се събра на "открито" редене на листата си с кандидати за депутати в следващия Европейски парламент. Третите по сила в Народното събрание удържаха на думата си, но не изцяло. Наистина, както обеща лидерът на партията Лютви Местан, евролистата ще стане ясна окончателно до 17 април.

В днешния следобед, когато цяла сутрин държавниците ни говореха за парламентаризъм и отбелязаха 135 години от създаването и приемането на Търновската конституция, ДПС се събра на заседание в централата на партията си уж да напише публично списъка със своите хора за европарламента. Именно на това събрание на структурите на партията, нейното ръководство и предизборният й щаб трябва да се реши на кое място да застане Делян Пеевски, или дори дали да не оглави евролистата на ДПС.

Лидерът на движението Лютви Местан обаче явно е забравил едно от другите си обещания, дадени миналата седмица в парламента, а именно да направи българските медии свидетели на реденето на кандидатите на движението. "Така ще видите как в тази партия се вземат решенията", се зарече пред журналисти в сградата на властта Местан преди дни.

От днешното развитие на събитията около ДПС обаче става ясно, че лидерът на третата политическа сила очевидно е на мнение, че в България има само шест-седем медии. Именно толкова бяха поканени на публичното заседание, а останалите журналисти от различни информационни агенции, телевизии, радиа и вестници, сред които и национални, трябваше да се информират от своите колеги, които очевидно са заслужили с нещо да стоят редом до структурите на ДПС.

От информацията, която изтичаше от централата на ДПС, стана ясно, че местните структури на движението са убедени и дори готови да се борят за това Пеевски да се разходи в Европейския парламент.

Така например областният председател на Пловдив е споделил своите мисли, а именно, че другите партии завиждат на ДПС за такъв ценен кадър като Делян Пеевски. В Плевен пък хората на ДПС са на мнение, че неуспелият шеф на ДАНС трябва да бъде първи в листата напук на отношение на обществото към него. Перник също искат Делян Пеевски за водач на евролистата.

Сред другите номинирани са досегашният евродепутат на движението Филиз Хюсменова, както и лидерът на младежите в ДПС Илхан Кючюк.

Въпреки смелите идеи Пеевски да е водач на листата, той все още стои на второ място по брой гласове на членове на ДПС, като пред него е Кючюк. Сред исканите бъдещи евродепутати на ДПС е и министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.

Това успяхме да разберем до момента от хлопнатите тежки врати на централата на партията. Питаме се дали днес в сараите не е било по-лесно достъпно, отколкото на "откритото" подреждане на листите.

Накрая, след над 4-часово заседание, стана ясно, че евролистата на ДПС ще бъде оповестена утре, преддаде "Капитал".

Лютви Местан посочи, че най-вероятно първите места в листата ще изглеждат така - водач Филиз Хюсменова, на второ място Делян Пеевски, трети - Неджми Али, четвърти Илхан Кючюк, на петата позиция най-вероятно ще бъде поставена Искра Михайлова.