Ирландският референдум, на който мнозинството от местните граждани се произнесоха за разрешаването на хомосексуалните бракове, е „загуба за човечеството".

Това заяви държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин, което е първата реакция на високо равнище от Светия престол на проведеното всенародно допитване през миналата седмица в Ирландия, отбелязва „Ройтерс".

Не загуба за християнските принципи, това беше загуба за човечеството", коментира кардиналът, цитиран от радио Ватикана. „Бях много натъжен от този резултат", изтъкнал Пиетро Паролин, който изпълнява ролята на нещо като премиер на Ватикана и е най-високопоставеният служител на папа Франциск.

Паролин допълнил, че резултатът от референдума показва, църквата е необходимо да подобри начините, по които проповядва християнската вяра.

„Църквата трябва да вземе предвид този факт, но в смисъл на засилване на ангажимента си за евангелизация", коментира още кардиналът.

Коментарите на Пиетро Паролин, опитен дипломат на Ватикана, подчертаха шока, създаден от категоричния вот в традиционно католическа Ирландия, с който се позволява на хомосексуалните хора да сключват бракове помежду си.

След гласуването архиепископът на Дъблин Диармуд Мартин заяви, че „църквата трябва да направи сверка с действителността".

Тонът на папа Франциск спрямо хомосексуалните е много по-разбиращ и изразяващ симпатия, отколкото на много консервативни католици, като скоро след встъпването си в длъжност коментира: „Ако човек е гей и търси Бога и има добра воля, кой съм аз да го съдя?".

Въпреки това роденият в Аржентина папа не е показал никакви признаци на отслабване на своето твърдо неодобрение на гей браковете или промяна в доктрината на църквата, че хомосексуалните актове са греховни, дори ако хомосексуалността сама по себе си да не е.