Повече от 60% от ирландците са гласували в подкрепа на еднополовите бракове, съобщават местните медии, цитирани от СиЕнЕн.

Депутатът от Лейбъристката партия Кевин Хъмфрис, ирландският министър по заетостта, активисти в полза на гей браковете и др. постват в "Туитър", че преброяването на гласовете в Дъблин показва, че ирландците в преобладаващото си мнозинство са дали картбланш за гей браковете.

Официалните резултати от гласуването се очаква да бъдат обявени по-късно днес. Ако няма изненади, референдумът ще направи Ирландия първата страна в света, която легализира еднополовите бракове чрез всенародно допитване.

Това бележи драматична социална промяна в традиционно католическата страна, само две десетилетия след декриминализирането на хомосексуалността.

От деветте държави-членки на ЕС, които не признават еднополовите семейства под никаква форма, в 5 има законопроекти, които предстои да бъдат разгледани. България е сред останалите четири държави.

В деня на преброяване на гласовете от историческия референдум за легализиране на еднополовите бракове в Ирландия организационният комитет на „София Прайд" отправя призив за политическа активност към всички представители гей-лесбийската общност в България. Те считат, че политическото представителство било най-легитимното средство за социална промяна в модерната демокрация.

Към настоящия момент 10 държави-членки на Европейския съюз (без Ирландия, която решава днес) уреждат законово семействата на еднополовите двойки чрез законен брак.

Освен тези 10 държави, други 9 държави-членки на ЕС (включително Ирландия, от 2011 г.) също дават на еднополовите си семейства възможност да узаконят отношенията си чрез небрачни институти, наричани по различен начин в различните държави - гражданско партньорство, регистрирана партньорство и др.

Така общо 19 от 28-те държави-членки на Европейския съюз са узаконили семействата на еднополовите двойки. От европейските държави извън ЕС правна уредба на еднополовите семейства има в Лихтенщайн, Швейцария, Исландия, Норвегия, Андора, Сан Марино, остров Ман и остров Джърси.

От 9-те държави членки на ЕС, които не признават еднополовите семейства под никаква форма, в 5 има законопроекти, които предстои да бъдат разгледани. Единствено в Словакия, Латвия, Гърция и България такива инициативи отсъстват.

Нито една от парламентарно представените партии в България от 1989 г. насам не е подкрепяла с официална политика каквато и да е форма на узаконяване на семействата на еднополови двойки.

"София прайд" припомнят, че дебат по този въпрос у нас беше повдигнат в обществото през 2008 г., когато се обсъждаше проектът за нов Семеен кодекс. Той предвиждаше узаконяването на съжителстващите на семейни начала двойки с различен пол под формата на т. нар. фактическо съпружеско съжителство. Срещу призивите на активисти от гей-лесбийската общност законопроектът да узакони фактическото съжителство на еднополовите двойки се изправиха както неоконсервативни неправителствени организации, религиозни институции и крайни националисти, така и политици.

От "София Прайд" призовават всички, които подкрепят узаконяването на семействата на еднополови двойки, да се присъединят към гей парада в София на 27 юни.