Около 80% от нелегалните имигранти, които преминават границата ни, нямат документи за самоличност. Така вътрешният министър Цветлин Йовчев отговори на депутатско питане относно използването на фалшиви имена и самоличности от незаконните имигранти.
Изключително сериозно се отнасяме към всички рискове и заплахи за националната сигурност, побърза да увери той по време на днешния парламентарен контрол.

За пример на подобен казус Йовчев даде имигранта, който нападна 20-годишна българка в магазин на ул. „Пиротска". Лицето, обвинено за нападението над Виктория Христова, е задържано през 2012 г. от гранични полицаи, без да има документи за самоличност.
Установяването на самоличността му в момента е обект на досъдебното производство, защото той е поискал статут на бежанец с едно име, а пред съда е казал друго. Така силовият министър обясни казуса с фалшивата самоличност на нелегалния имигрант, който разбуни общественото мнение у нас, като при обир нападна с нож българска студентка.

От 2012 г. до този момент над 2000 чужди граждани са подали молба за закрила, като при интервютата си променят първоначално казаните имена, съобщи Йовчев. По думите му обаче законите, регламентиращи работата с бежанци, не обсъждат тази подвеждаща информация като достатъчна причина да бъде отказано убежище.
Такива хора, както и всички засечени нелегални имигранти, биват подложени на интервюта, като после информацията се сравнява с тази на останалите от задържаната група. С помощта на преводачи се установяват опасните за обществото имигранти. Работи се и с партньорски служби, провеждат се и повторни интервюта. От септември 2013 г. има утвърден алгоритъм за работа на МВР в тази сфера, който е прилаган успешно и от други държави.

Предвидени са законови промени, които предвиждат до окончателното произнасяне на Държавната агенция за бежанците въпросните имигранти, за които има дори най-малкото съмнение, че представляват опасност, да са в настанителни центрове от затворен тип, за да се минимализира рискът, успокои Йовчев.