Оставиха за постоянно в ареста нападателя на 20-годишната Виктория Салахедин Бин Аладин. Помагачът му Александър Симеонов пък се размина с най-леката мярка „подписка", тъй като е оказал пълно съдействие.

Салахедин Бин Аладин е признал пред полицията за всичко, което е извършил, стана ясно в съдебната зала. По думите на самия обвиняем, той дори е нямал намерение да бяга в Гърция, но е бил убеден от помагача си Александър Симеонов да го направи.

Защитата поиска по-лека мярка, тъй като според нея Аладин е бил под влиянието на алкохол и наркотици, докато е извършил кражбата, придружена с опит за убийство, в което го обвинява прокуратурата.

Самият Аладин обясни, че е бил провокиран от самата Виктория, която според него го е нарекла „бездомно куче, което яде боклука", с което го е провокирала.

Същевременно обаче според показанията му той не си спомня колко точно удара е нанесъл върху Виктория, а според защитата снимките от охранителните камери са с лошо качество.

Аладин е успял да открадне 240 лева и мобилният телефон на Виктория, стана ясно още по време на днешното заседание. Самото устройство пък се е оказало в помощ на Виктория, тъй като тя е успяла да го хвърли по обвиняемия, с което да си спечели време.
В последствие Вики кляка зад касата, а Аладин се опитва да влезе при нея. Тя обаче използва този момент, успява да го прескочи и побягва навън, обясни съдията по делото Ева Пелова по време на своята обосновка защо оставя в ареста Аладин.

Според Пелова от снимките е категорично ясно, че Аладин влиза в магазина с нож в ръце, което говори за умисъл. Освен това директно атакува Виктория, а не е провокиран от нея. С оглед опита да засегне главата на врата на Вики съдът прецени, че Аладин цели настъпването на смърт, а не например да покаже надмощие.

Няма и никакви данни и доказателства, че помагачът Симеонов е имал влияние върху Аладин и му е налагал какви действия да предприема.

Що се отнася до Александър Симеонов, който по собствените му думи се занимава с „предлагане на сексуални услуги", съдът прецени, че той няма опасност да се укрие. Симеонов през цялото време е оказал пълно съдействие на полицията, признал е всичко извършено, включително и къде са изхвърлени дрехите на Аладин със следи от кръв и телефона на Виктория. Александър Симеонов е укрил Бин Аладин в дома на своя приятелка в София, а след това и в Пловдив, където го е закарал с такси, обяви прокурор Димитър Арабаджиев.

Симеонов обяви пред съда, че изключително много съжалява за стореното и е готов да понесе своето наказание, но няма вариант да се укрие. Той многократно е бил откриван от полицията, като е предоставил два адреса за целта. Освен това по думите му е помагал на Аладин под натиск и заплахи.

В самото начало на гледането на мярката защитата на Аладин в лицето на адвокат Румяна Паунова поиска да не се даде ход на делото, тъй като не е установена категорично самоличността на обвиняемия. Той не разполага с лични документи, а в хода на разследването е съобщил друго име за свое. Съдът обаче прецени, че за държавата и съда името му е Салахедин Бин Аладин и няма причина да не даде ход на делото.

Бин Аладин е роден в Алжир, където 2 месеца е лежал в затвора за употреба на алкохол, разкри самият той.
Стана ясно също така, че малко преди да извърши престъплението срещу Виктория, обвиняемият е заплашил други граждани в района на метростанция „Сердика", но не осъществява кражба.

Припомняме, 20-годишната Виктория Христова бе нападната в денонощен магазин на столичната улица „Пиротска", където момичето работи като продавачка. Вики бе намушкана 10 пъти и веднага след това транспортирана до „Пирогов", където е и в момента. Опасност за живота на момичето няма.

Първоначално се предполагаше, че престъплението е извършено от бежанец с афро-арабски произход. Дни по-късно МВР обяви за издирване Бин Аладин.

Нападението стана в близост до централата на партия ВМРО, които, след като разбраха, веднага се събраха отпред. Националистите заедно с Движение "Национална Съпротива България" организираха протестно шествие на пилоните пред НДК.

ВМРО, в лицето на Джамбазки, даде една седмица срок на управляващите да "изчистят" София от нелегалните имигранти, след който войводите обещаха да се справят сами с проблема.

Това мотивира Прокуратурата да образува досъдебно производство срещу него и други лица за явно подбуждане към извършване на престъпления пред множество хора и за подбуждане към дискриминация, насилие и омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност. Сигналът постъпи от Българския хелзински комитет.

На свой брифинг обаче войводите обвиниха БХК в оклеветяване и уронване на авторитета на партията и поиска справедливост в сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров.

Въпреки това Българският хелзински комитет твърдо застана зад позицията си по отношение на сигнала до прокуратурата.

Случаят бе остро осъден още от бежанците от Военна рампа и от Парламентарната група на Атака, които начело с лидера на партията Волен Сидеров и десетки негови привърженици се събраха на протест пред сградата на МВР.

Салахедин Бин Аладин бе задържан на 6 ноември на гръцка територия, в опит да избяга към Кипър. С него бе задържано и друго лице, което осъществявало цялата логистика по извежданото на издирваното лице.
Към 17.30 ч. същия ден задържаният за нападението на Виктория алжирски гражданин бе транспортиран от ареста на Гранична полиция ГКПП-Капитан Андреево в СДВР.

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че нападателят ще бъде обвинен в грабеж и опит за убийство. Междувременно от Прокуратурата уточниха, че разследването продължава и има вероятност срещу него да се повдигнат още обвинения.