БСП е готова със свой проект за пенсионна реформа. Това обяви социалистът Драгомир Стойнев на пресконференция след 3-часов пленум в централата на партията. В началото на февруари моделът ще бъде представен на социалните партньори.

БСП трудно ще приеме увеличаването на стажа и възрастта на работещите", коментира Стойнев. Когато едни хора са се трудили, преживяли са промените на прехода, трудно биха понесли още едно увеличаване на възрастта, е основният мотив на червените. Те са категорични, че трябва да има замразяване на възрастта и гъвкави форми за пенсиониране.

Станишев: БСП да излезе с ясна позиция за програмата на кабинета "Борисов 2"
Още...

Националният съвет на БСП е решил, че 48-мият конгрес ще се проведе в първата половина на април. Точната дата и дневният ред ще бъдат решени на следващото събрание на БСП през февруари. „Може да е на Лазаровден, може да е на Велики Четвъртък, все може", коментира шеговито лидерът на червените Михаил Миков.

Социалистите са обсъдили политическите си задачи, свързани със защитата на социалните права на гражданите, както и със законодателната дейност, насочена към намаляване ефектите от крайно дясното управление на четворната коалиция. В тази посока БСП визира Закона за народната просвета, данъчните закони, Закона за облагане доходите на физическите лица.

Обърнали са внимание и на законодателна дейност в здравеопазването и активното си участие относно промените на законодателството, свързано с официалното осигуряване и пенсионирането, както и промените в законите, свързани с подобряване на съдебната власт.

Бойко Великов обърна внимание на въпроса за укрепването на левицата. Обсъдена е темата за политическа идентичност, въпросите, свързани със стратегическата цел и икономическата политика, както и устойчивото развитие на финансово-кредитната и данъчно-осигурителната система.

Не е подминат и проблемът за диалога си с обществото и необходимостта от промяна в публичния образ на партията. Съществен е и въпросът за морала в политиката, както и проблемът за корпоративните и частните тенденции. „Засилване на експертното начало е съществен въпрос за нас", обяви Великов.

Организационното укрепване и развитие на левицата е обсъдено, като е засегната и ролята на дейността на младежките обединения. От БСП се похвалиха с това, че заседанията на националния съвет са станали по-чести, отколкото преди.

Направени са промени в комисиите в Националния съвет на партията, които се изразяват в намаляване на техния брой.

Миков отрече да се обсъждали евентуално сближаване между БСП и АБВ на предстоящите местни избори през есента. Той обаче се закани да правят разговор с коалиционните си партньори в БСП по този въпрос. Предстои БСП да очертае политиката за местно самоуправление, предвид  изборната надпревара за местна власт.

„Това, че местните избори се провеждат в 264 общини, не означава, че политическите съюзи трябва да са само, за да спечелиш властта", категорично заяви Миков.