Министерството на здравеопазването счита, че обявената ефективна стачка в МБАЛСМ „Пирогов" е незаконна, тъй като представителите на работещите в болницата не са изпълнили изискванията по закона за уреждане на колективните трудови спорове. Това заявяват от Министерство на здравеопазването в изявление, разпространено до медиите.

Според съобщението са нарушени разпоредбите на Закона за уреждане на колективните трудови спорове, тъй като, работещите не са предявили писмено исканията си и имената на своите представители в преговорите, решението за обявяване на стачка не е взето с обикновено мнозинство от работещите - т.е. 50 процентна плюс 1 гласа от състава на персонала.

Работещите или техният представител не са уведомили писмено работодателя най-малко 7 дни преди началото на стачката, не са посочили нейната продължителност и органа, който ще я ръководи.
Без такова предварително уведомление работещите могат да обявяват само предупредителна стачка, която не може да продължава повече от 1 час, напомнят от министерството.

Съветът на директорите на „Пирогов" взе решение да заведе дело в Софийски градски съд за обявяване на стачката за незаконна.
Съветът на директорите на „Пирогов" получи пълна подкрепа и съдействие от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България за разрешаване на възникналата ситуация в болницата.

От министерство на здравеопазването напомнят, че съгласно решението на Арбитражната комисия по време на евентуални ефективни стачни действия работещите в „Пирогов" трябва да изпълняват в пълен обем спешна и неотложна помощ, прегледи на нуждаещите се, както и да осигурят целия медицински персонал съгласно изработения месечен график.

Въпреки това е създадена организация за осигуряване на необходимото медицинско обслужване на гражданите на София и от страната при евентуално възникване на затруднения заради стачката в болницата. Всички останали здравни заведения имат готовност да приемат нуждаещи се граждани.