С изпълнение на националния химн и развяване на българските знамена започна 24-часова ефективна стачка в МБАЛСМ "Пирогов".

Това е първата ефективна стачка в българското здравеопазване.

С вдигане на ръка всички здравни работници, събрали се пред "Пирогов" на днешния протест, изразиха своето желание за започване на 24-часова ефективна стачка от днес.

Въпреки нашето нежелание за започване на ефективна стачка, поради безпрецедентното, безотговорното и нагло отношение на държавата и по-конкретно в лицето на министъра на здравеопазването - Радослав Гайдарски, сме принудени да започнем ефективни стачни действия.

С тези думи обяви началото на стачката говорителят на стачния комитет д-р Светлозар Сардовски.

Той уточни, че стачката е безсрочна и ще продължи докато не бъдат удовлетворени всички искания на медиците.

Д-р Светлозар Сардовски:

Стачката е провокирана от безпрецедентното, безотговорното и нагло отношение на държавата  и по-конкретно в лицето на министъра на здравеопазването - Радослав Гайдарски.

Сардовски добави, че лекарите от Пирогов все пак са ограничени в действията си от Арбитражната комисия и ще продължат да приемат пациенти, но засега се спират плановите операции.

Той призова всички лекари, които имат невзети отпуски от минали години, а им се полагат такива, да подадат молбите за излизане в отпуск още днес.

Сардовски поясни, че ако в рамките на две седмици не бъде разрешена исканата почивка на лекарите, според Кодекса на труда те могат да излязат в отпуск и без да получат разрешение.

"Защо министърът отказа да подпише споразумението? Какво се крие зад това, ние не виждаме нищо друго освен манипулация", каза лидерът на стачния комитет Кръстьо Пенчев.

Той допълни, че лекарите очакват и имат надежда да се срещнат с премиера Станишев, тъй като се е доказало, че всички в тази държава имат нужда от „Пирогов". Според Кръстьо Печев крайно време е да се вземе решение дали „Пирогов" ще продължи да съществува, къде и по какъв начин.

Лидерът на стачния комитет на „Пирогов" Кръстьо Пенчев посочи, че при едно евентуално подписване на споразумението от страна на министър-председателя ефективната стачка би била прекратена, болницата би останала в стачна готовност. Годишният платен отпуск на лекарите също би могъл да бъде прекратен, посочи Пенчев.

Припомняме, на 10 юли протестите на здравния персонал в „Пирогов" бяха възобновени след едноседмично прекъсване.
То беше постигнато благодарение на споразумението между стачния комитет на лекарите от болницата и зам.-министъра на здравеопазването Матей Матеев
Лекарите обаче поискаха споразумението да бъде подписано и от министър Гайдарски и тъй като това не стана, лекарите възобновиха протестите си.

Вчера министър Гайдарски назначи трети пореден за 10 дни Борд на директорите на „Пирогов", след като и първият назначен от него представител на министерство на финансите Весела Димитрова подаде оставка.
По думите на говорителят на стачния комитет Сардовски вероятната причина за подадената оставка са констатирани нарушения от страна на финансиста.

На 12 юли стана ясно, че Весела Димитрова, представителят на Министерство на финансите в Борда на директорите на "Пирогов", си е подала оставката. На поста я заменя Росица Павлова, началник-отдел „Бюджетна политика" в дирекция „Бюджет" в Министерството на финансите.

Протестите на лекарите в „Пирогов" започнаха на 18 май 2007 г.
Исканията са за повишаване на заплатите, за подобряване на материалната база на лечебното заведение и за по-високо остойностяване на клиничните пътеки.