Преговорите между ръководството на Мини Марица изток и синдикатите, които продължиха близо 7 часа, отново бяха прекратени, съобщи Икономическият портал на район Стара Загора.

До сближаване на позиции не се е стигнало. Преговорите ще продължат утре след протестния митинг пред административната сграда на дружеството в Раднево, който започва в 9,30 часа.

Основното искане на стачкуващите ефективно вече 6-и ден е да бъдат еднократно изплатени допълнителен бонус по 1 000 лева на човек за добри производствени резултати.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че един час след полунощ България спира износа на ток, за да може да бъде осигурено нормално електроподаване в страната.
Освен това има становище на ДАНС, според което протестът застрашава националната сигурност и енергийната система.

Освен всичко друго, стачкуващите миньори не допускат и външни доставки на въглища до тецовете в маришкия район.

Като израз на добрите намерения и готовност за провеждане на активен диалог със синдикалните лидери, внесеният в Старозагорски окръжен съд иск за обявяване на стачката за незаконосъобразна, беше оттеглен.

Действията на представителите на Подкрепа и КНСБ на практика представляват опит за ескалиране на социално напрежение, а не за намиране на адекватно решение, подчертава Изпълнителният директор на дружеството инж. Евгени Стойков.
Той отново е заявил пред синдикатите, че всички ангажименти по КТД от страна на ръководството са изпълнени коректно.

Въпреки понасяните финансови загуби, изразяващи се в нереализирани продажби, надхвърлящи 6 млн. лева, ефективната стачка продължава.