В 01.00 часа тази нощ спираме износа на електроенергия, обяви министърът на икономиката Трайчо Трайков в кулоарите на парламента по повод стачката в „Мини Марица - изток".

Има становище на ДАНС, според което протестът застрашава националната сигурност и енергийната система
Тр. Трайков

Той обясни, цитиран от БТА, че има достатъчно електроенергия за страната и за населението, но износът се спира тази нощ.

По-късно от Министерството на икономиката уточниха, че износът на електроенергия ще бъде възобновен при възстановяване на нормативно определените резерви от горива в ТЕЦ „Брикел“ ЕАД, ТЕЦ „Марица Изток-2“ ЕАД, „КонтурГлобал Марица Изток-3“ АД и „Ей И Ес-3С Марица Изток 1“.

Министърът добави, че вече има становище на ДАНС, според което протестът застрашава националната сигурност и енергийната система.

„Стачката освен, че почервенява, се разклонява и в частни корпоративни интереси, които нямат нищо общо с интересите на хората от „Мини Марица - изток", отбеляза Трайков.

В началото си мислех, че претенциите, колкото и да са необосновани, са за бонусите от 1000 лв., но впоследствие синдикатите добавиха искания, които нямат нищо общо с мините, но имат общо с интересите на една личност - собственик на енергийни активи, каза Трайчо Трайков.
Той увери, че на миньорите ще бъдат изплатени по 450 лв.

„Начинът да се решават нещата не може да бъде шантаж", коментира министърът по повод блокираните доставка на въглища от Пернишкия регион. Заради стачката на миньорите ТЕЦ Марица-Изток 2 не може да получава пернишки въглища, с които да работи.

По-рано от ТЕЦ-а съобщиха че доставката на 20 вагона кафяви въглища, добивани в Пернишкия басейн, е била блокирана тази сутрин.

Провал на поредните 7-часови преговори
Още...

Договорените количества са пристигнали на ЖП гарата в Раднево в 08.00 часа, но стачните действия на миньорите са направили невъзможно преминаването на композицията по железопътната инфраструктура.

Припомняме, преди дни бе съобщено, че ТЕЦ-ът е направил проби, които са показали, че е възможно да работи и с въглища от Пернишкия басейн.

Създалата се ситуация поставя най-голямата иновирана топлоелектрическа централа в страната „ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД в невъзможност да работи ефективно и възстанови въглищния си резерв, както и се възпрепятства нормалната експлоатация на енергийните мощности, заявяват от ТЕЦ-а.

Подчертава се, че в резултат на това са поставени под въпрос възможностите за изпълняване на трудовите ангажименти на около 2400 души, които нямат общо със стачните действия.

Спиране доставката на въглища води и до принудително извеждане от експлоатация на всички мощности в „ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД за неопределено време, което ще застраши сигурността на цялата електроенергийна система; ще рефлектира пряко върху доставката на ел. енергия за населението и индустрията.

При настоящите тежки зимни условия, централата ще претърпи огромни финансови загуби, изразяващи се в нереализирани приходи от продажба на електроенергия и разполагаема мощност, както и от увеличение на аварийността.

Междувременно от стачния комитет съобщиха, че стачката продължава с пълна сила, като днес дневна смяна е с 2237 стачкуващи, което се явява 92% от назначените за смяната работници и служители.

Утре миньорите организират митинг в Раднево. Припомняме, те не се съгласиха да прекратят стачката, след като им бе обещано 10-процентнто повишаване на заплатите, което прави по над 200 лева средно увеличение.