За протести се готвят работещите в земеделския бранш.

Тютюнджии излязоха на протест и палиха продукция на изхода на Дулово
Още...

В Североизточна България ще протестират тютюнопроизводителите. Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, съобщи пред БНР, че причините за протеста са комплексни и хронични.

Всяка изкупна кампания на тютюна преминава под знака на протестите, същото е и тази година. Тютюнопроизводителите остават с нереализирани количества тютюн. Протестът ни е срещу търговските фирими, които, при наличие на договори, отказват да изкупят тютюна. Ние не протестираме срещу държавата, напротив имаме подкрепата на държавата. На този етап нямаме защитни механизми, защото търговските фирми казват, че договорите ни нямат юридическа стойност. Тук се обръщаме към държавата с апел за спешна промяна на закона за тютюна и тютюневите изделия със залагане на защитни механизми. Договорите са подписани на хартия, но не се спазват от страна на фирмите, обясни Филев и съобщи, че в момента около 90 процента от тютюна е изкупен.

Готови за протест са и зърнопроизводителите.

Този път недоволството им е насочено срещу финансовото министерство, от където излязоха с данни, че именно в селското стопанство се правят най-големи измами с дизелово гориво.

Националната асоциация на зърнопроизводителите обаче оспорва тези данни. Както и идеята на министерството на всяка ведомствена бензиностанция да бъдат монтирани фискални устройства и нивомери, така че да не се прескачат правилата. Земеделците са категорични, че това би било ненужна инвестиция, която ще натовари джоба им.

През миналата седмица ескалира и недоволството на животновъдите. Те заплашиха да излязат със стадата си на протест именно днес заради забавената процедура по покупка и доставка на ваксина срещу болестта син език, която засегна много райони в страната ни през лятото на миналата година, от което пострада износът, бяха загубени животни, на производителите бяха наложени рестрикции от международните им партньори. Вчера стана ясно, че процедурата за избор на фирма за доставка на имунизиращите препарати се прекратява от БАБХ, тъй като фирмите не могат да ги доставят навреме.