Тютюнопроизводители протестираха на изходна пътна артерия на Дулово. Те запалиха тютюневи бали и скандираха против ниските изкупни цени, съобщава БТА. Протестът е и заради неизкупената реколта.

Тютюнджии от Силистренска, Разградска и Русенска област не бяха допуснати от полицията до предварително обявения сборен пункт в Дулово. Полицаите мотивираха действията си с обяснението, че от Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ 2010) не е поискано разрешение за проявата.

От своя страна председателят на асоциацията Цветан Филев потвърди, че не искано разрешение от местните власти и определи протеста като спонтанен. Той изтъкна, че не искат да се конфронтират нито с държавата, нито с търговските фирми, а искат да бъдат партньори. По думите на Филев, тютюнопроизводителите преговарят с всички фирми, с които имат договори с тях, да си изпълнят ангажимента и да започнат изкупуването на тютюна.

Около 400 тона, 10 на сто от количествата тютюн, не са изкупени от сортовата група „Бърлей". Около 3000 тона тютюн общо в страната не са изкупени.

При протестиращите дойде и областният управител на Силистра Стоян Бонев. Той предложи да бъде създадена контактна група за обсъждане на възникналите проблеми и в събота да бъде организирана среща.