На харизан кон зъбите не се гледат. Така шефката на НЗОК Румяна Тодорова коментира в кулоарите на Народното събрание приетата на първо четене актуализация на бюджета на касата. Тя подчерта, че това не са исканите от надзора средства, но все пак давали глътка спокойствие за системата.

От сега казвам, че тези пари няма да стигнат, категорична бе Тодорова. Каквито и мерки да се вземат, те не могат да дадат резултат до края на годината, смята шефката на Здравната каса. Според нея нужно е сериозно преразглеждане на законодателството в областта на здравеопазването.

Ако няма промяна на цялата нормативна база, касаеща сектора, Тодорова прогнозира още по-голям дефицит следващата година. Според нейните прогнози за актуализация следващата година може да се заговори още през април.

Здравеопазването е система, която не може да бъде вкарана във финансова регулация, констатира Тодорова. Има механизми, с които касата като институция не може да се справи, подчерта шефката на НЗОК. Тя обаче е на мнение, че е по-добре да има дефицит в извънболничната помощ, отколкото в болничната. Средната цена на една клинична пътека вече е 671 лева в болничната помощ, докато първичен преглед в извънболничната помощ е 19 лева, поясни Румяна Тодорова.