ПОСЛЕДНО: След по-малко от два часа дебати парламентът прие на първо четене актуализацията на бюджета на Здравната каса, внесен от Министерски съвет, а именно допълнителни 225 млн. лева. „За" бяха 184 депутати, един „въздържал" се от БСП.

По време на дебатите, започнали от герберката Десислава Атанасова, депутатите бяха на едно мнение, че секторът "здравеопазване" не е в добро състояние.

Показателите не са влошени драматично в сравнение с миналогодишния бюджет, заяви Тунджер Кърджалиев от ДПС.

По думите му актуализацията на бюджета на Здравната каса е с цел покриване на болничните дефицити. Проблем са лекарствата за домашно лечение.

Кърджалиев предположи, че най-вероятно дупката може да бъде запълнена със строги санкции и глоби, но не това било решението. Срамувам се от сегашното състояние на българското здравеопазване, подчерта депутатът и посочи, че нямало партия, която да не е виновна за състоянието му.

До актуализация на бюджета се стигна след неразумно изразходване на средства, каза и депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Пред болестта всички сме еднакви, подчерта той. За всеки човек с проблема си отишъл в лечебното заведения може и да няма утре, коментира депутатът.

Ако не се актуализира бюджетът на НЗОК, най-вероятно ще се стигне до лимити в болниците.

173 депутати започнаха дебатите за актуализирането на бюджета
Още..

Очакваният недостиг на лекарства за домашно лечение към 31.12. 2014 г. ще е над 96 милиона лева. За здравно осигурителни плащания за медицинска помощ недостигът ще е над 329 милиона лева, за ваксини и други дейности - над 500 000 лева, за дейности за здравно неосигурени лица, за психично болни, лица с кожно-венерически болести над 523 000 лева. И по други пера, по думите на Лъчезар Иванов, се очаква дефицит и затова се налага актуализация на макрорамката на касата за тази година.

Емил Райнов от БСП смята, че няма нужната обществена и политическа подкрепа за реформа в сектора. По думите много било свършено, но останало да се свършат проблемите около финансовата стабилност на НЗОК, ниската ефективност на системата.

Забравихме качеството на здравеопазването, смята още Емил Райнов. Разширила се „ножицата" в заплащането на лекарите - едни, които вземат високи заплати и други - с ниски заплати.

В актуализация на бюджета няма нищо страшно, каза червеният депутат и припомни, че два пъти е актуализиран бюджетът на НЗОК през 2010 година. Емил Райнов изтъкна още, че след Втората световна война първото, което прави Великобритания е да се заеме със здравната си система.

Не става въпрос само за пари, включи се в дебатите и председателят на здравната комисия в НС Нигяр Джафер.

Проблемите в сектора се задълбочават, категорична беше тя. По думите й за финансистите здравеопазването е сектор, който генерира дефицити. По друг начин гледат пациентите обаче на здравеопазването.

Д-р Джафер призна също, че невинни за състоянието на здравната ни система няма и призова да не се губи време, защото според нея загубеното време се плаща от пациентите.

С козметични решения реформа не може да се прави, заяви тя и допълни, че някой е живял с тази заблуда една година. Статуквото реагира бурно на опитите да се прави някаква промяна, смята още Джафер.

Българският пациент е най-доплащащият пациент в Европа, посочи председателят на здравната комисия. От ДПС отново поискаха демонополизация на Здравната каса.

Семир Абу Мелих от ГЕРБ пък се обърна към мнозинството с думите : „Една година ми изгубихте времето". Депутатът сподели, че действията на управляващите били като неговите, когато си вземал шофьорските изпити : „Два дни карах, ама само карах и не знаех какво правя".