Темата, свързана с т.нар. "Червей" е тема на прокуратурата далеч преди тя да стане тема на членове на парламента или министри. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в Народното събрание след срещата си с парламентарния шеф Цецка Цачева, на която връчи предложенията на прокуратурата за промени в НПК.

Той бе крайно лаконичен по темата, обяснявайки, че "Червей" е в ръцете на държавното обвинение, далеч преди да стане медийно известно досие. Когато разследването  стигне до съответни резултати, ще бъдете уведомени, увери обвинител номер 1.

Попитан от кога темата е в обсега на прокуратурата, Цацаров отговори: "От когато сме констатирали съответни нарушения на закона". Прокуратурата работи усилено по тази тема, допълни още той.

Припомняме, председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ген. Атанас Атанасов обяви миналата седмица, че МВР, ДАНС и ДАТО са подслушвали в продължение на 300 дни протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски. Официално главният секретар на МВР Сватлозар Лазаров отрече това, но вътрешният министър разпореди проверка и поиска службите да му изготвят писмени доклади по случая.

Подслушвани са не конкретни хора а "система", заяви по-късно пред журналисти и министър председателят Бойко Бороисов. Той посочи, че по-рано днес е бил запознат с подробности от главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на вътрешните работи Веселин Вучков.

Много по-тежки са нарушенията, извършени при издаването на разрешения за подслушване, сроковете и субектът на разработката.
За първи път чувам, подчерта Борисов, че дадено разрешително за подслушване е било с продължителност повече от 300 дни. По мое време в МВР, когато Петканов беше министър, максимумът който се даваше е 4+2, сиреч 6 месеца, изтъкна премиерът.

Той изрази надеждата си главният прокурор и прокуратурата да бъдат безкомпромисни.

Субектът на подслушването на е физическо лице, а информационна система. Системата, не е Протестна мрежа, не са имейли, фейсбук или др. Тази операция по следене е много дълбока и точно заради това ме притеснява, коментира още Борисов.

Той отрече главният секретар на МВР Светлозар Лазаров да има нещо общо по въпроса. Премиерът обаче не посочи кой има общо. Ако има арести, ще познаете кои са замесени, намекна Борисов. За мен обаче има няколко извършени престъпления.