В МВР има установени нарушения по времето на Цветлин Йовчев, включително с използване на СРС-та. За това намекна настоящият шеф на вътрешното ведомство Веселин Вучков.

Никога не са подслушвани протестиращи, това е лъжа, скочи Йовчев
Още...

В Дирекция „Вътрешна сигурност" на МВР, която от 1 юли 2014 г. е Дирекция "Сигурност", текат дисциплинарни производства във връзка със сигнали отпреди няколко месеца. Там са констатирани немалко нарушения по някои оперативни разработки, включително по СРС-та, текат дисциплинарни производства с предложения за дисциплинарни наказания, уточни Вучков.

По думите му е изпратен и сигнал за случващото се до Бюрото за контрол на СРС-та. Става въпрос за нарушения, правени и с използването на специални разузнавателни средства, правени от МВР и дирекцията съвместно с ДАНС.

Изказването на силовия министър идва броени дни след като от Реформаторския блок излязоха с твърдението, че над 300 дни старото ръководство на вътрешното ведомство е подслушвало протестиращите срещу кабинета „Орешарски".

Тези дни ще приключи проверката по сигнал от Протестна мрежа, максимум до другия петък, който е подаден още до служебния шеф на МВР, разясни Вучков. Той подчерта, че, без да има окончателните данни, не може да каже категорично дали е имало подслушване на антиправителствените протестиращи, или не.

Извън ролята ми на министър съм убеден, че имаше мероприятия, но дали е имало експлоатирани СРС-та не бих могъл да твърдя предварително. Като гражданин и политик съм убеден, че тогава по отношение на тях имаше някакви мероприятия, включително от страна на службите, предположи министърът.

Той разкри още, че е искал да се изследва един въпрос - на какво основание предшественикът му Цветлин Йовчев през есента на 2013 г. пред КСНС при президента в доклада си е казал съотношение между спонтанно протестиращи и мотивирано протестиращи. Или някой е следил протестиращите, или някой е написал в доклад данни, за които няма емпирична база.

След неколкократна комуникация в МВР и МС получих отговор, че няма данни кой и на каква информационна основа е включил данните в този доклад. Някой ей така си е формулирал изводи да дискредитира протестите, възмути се силовият шеф.

Междувременно шефът на вътрешната парламентарна комисия Атанас Атанасов бе лаконичен в отговора си на въпрос на News.bg дали комисията ще инициира изслушване на компетентните лица за излезлите данни за подслушвани протестиращи.

Тепърва, по думите му, трябвало да се проучат данните от съответните служби по казуса. Стана ясно обаче, че имал намерение да проведе подобно изслушване.

Аз съм на страната на словото и съм за това човек да бъде свободен. Тази позиция изрази по-късно в кулоарите на Народното събрание вицепремиерът Меглена Кунева по повод операция „Червей". Според нея никой не може да бъде подслушан, защото изразява политическото си мнение. За нас това е много важно, изтъкна тя.

Кунева смята, че българският парламент, в лицето на председателя на вътрешната комисия Атанас Атанасов, си е свършил работата, след като е „ударил звънеца". Меглена Кунева изтъкна, че за Реформаторския блок свободата на словото е много важна.

Кунева настоя за национално обединение за членството на страната ни в Шенген. „Печелим само тогава, когато имаме национален приоритет и ако това не стане, България няма как убеди останалите страни-членки, че влизането на страната ни и на Румъния в Шенген е решение", смята още вицепремиерът.