Последно:
И петият вот на недоверие срещу кабинета не мина
                   Още... 

Единодушно депутатите от НДСВ решиха да гласуват „въздържал се" при вота на недоверие към правителството на Станишев, който ще бъде гласуван днес от 15.30 часа.

Припомняме, снощи - часове след края на дебатите по вота, Политическият съвет на жълтите препоръча на парламентарната група да гласува "въздържал се".

„За нас това решение на ПГ не е взето в резултат на специфични съображения, а е резултата на обективен анализ на събитията, който показва, че така трябва да постъпим, ако наистина искаме оздравителен процес в сектора „Сигурност", поясни говорителят на партията Станимир Илчев.

По въпроса дали решението е съгласувано с лидера Симеон Сакскобургготски от парламентарната група подчертаха, че имат нормална вътрешнопартийна комуникация с него независимо къде се намира.
Той уважава всяко решение на ПГ и Политическия съвет", допълни Илчев.

Той каза още, че взетото решение е знак за решимостта на НДСВ да играе много важна роля.
„НДСВ няма намерение да бъде безкритично", посочи говорителят на НДСВ.

Председателят на ПГ Пламен Моллов отказа да посочи „кои са бълхите под юргана" (израз, който той употреби вчера по време на дебата в парламента), но поясни алегорията си с това, че тя е израз на оценката на НДСВ на мотивите на вота на недоверие.

Станимир Илчев допълни, че с вчерашния израз Моллов заявява, че НДСВ не намира логика в тезата, че един кабинет като цяло може да бъде обвързан с организирана престъпност.

Парламентарната група е категорична, че трябва да се предприемат радикални своевременни реформи в сектора сигурност и отново припомниха, че настояват за периодична отчетност на вътрешния министър пред парламентарната вътрешна комисия, за да отговаря динамиката на реформите на обществените очаквания.

Пламен Моллов каза, че НДСВ с тази си позиция проявява нетърпимост към забавянето на реформите в МВР, но че НДСВ е коректен партньор и носи солидарно отговорност.

Въпреки това решение на НДСВ сборът на гласовете на БСП и ДПС са достатъчни, за да бъде преодолян и петият вот на недоверие.
Припомняме - без гласовете на НДСВ, БСП и хората на Доган събират 114 гласа. Общо, обединената опозиция има 90 гласа, а за да мине вотът й трябват 121.