Министър председателят на Русия Михаил Фрадков подаде оставка. Днес на среща с президента Владимир Путин Михаил Фрадков е поискал правителството да бъде освободено, съобщава РИА Новости.

Министър председателят е обосновал оставката с приближаващите политически събития - парламентарни и президентски избори - и желанието да предостави на президента на Русия пълна свобода в избора на решения, включително кадрови.

Отговорът на Путин бил в съгласие с аргументацията на Михаил Фрадков: „Действително, страната в момента се приближава към парламентарни избори, след което следват президентски."

„Може би Вие сте прав, нужно е преди всичко да се помисли за това, как да се преустрои структурата на държавната власт и управлението по такъв начин, че те най-добре да съответстват на предизборния период и да подготвят страната за периода след избора на парламент и за президентските избори през март 2008 г.", допълва Владимир Путин.

Кой ще заеме поста на Михаил Фрадков все още не известно.
След като Владимир Путин е приел оставката на Фрадков, но той ще изпълнява функцията на министър-председател до избирането на нов от Държавната Дума.

Междувременно след съобщенията за оставката на правителството руският фондов пазар падна с 1-1.5%. Към 14.45 ч. московско време индекс РТС беше на ниво 1908 пункта, то в 14.50 той падна рязко.

В днешен свой коментар руският вестник „Ведомости" пише, че най-вероятният нов руски премиер, ще бъде настоящият министър на отбраната и вицепремиер Сергей Иванов.

Източник на вестника заявява, че Иванов е по-подготвен за поста от другия фаворит - вицепремиера и шеф на Съвета на директорите на Газпром Дмитрий Медведев.

От изданието коментират, че от няколко месеца насам президентът Путин се появява на публични места много по-често със Сергей Иванов, отколкото с Медведев.

Твърди се дори, че слуховете за назначаването на Иванов за премиер трябва да подготвят общественото мнение за това, че той вероятно ще е основният претендент за президентския пост, който Путин трябва да освободи през пролетта на 2008 година.