Кампанията в Русия за избор на народни представители за 5-тата поред Държавна дума започва от днес.

В съответствие със закона началото на кампанията се дава с публикация на указа на президента за провеждане на изборите. Този указ дава старт и на цял ред избирателни процедури, съобщават световните агенции.

Някой наблюдатели очакваха още в понеделник указът на президента да бъде публикуван. Забавянето с три дни, според тях, може да бъде отдадено на задкулисни вътрешнополитически процеси.

Първият срок, който започва да тече от днес с издаването на президентския указ, са 30-те дни, в които партиите са длъжни официално да оформят списъците със своите кандидати за депутатските места.

Парламентарните избори ще се състоят на 2 декември. Членовете на Държавната дума ще бъдат избиране по партийните списъци. Минималната бариера, която трябва да бъде преодоляна за влизане в Думата е 7 % от гласовете.

Преди половината депутати се излъчваха от едномандатни окръзи, а минималният праг за влизане на партиите в парламента беше 5 %.

Противниците на Путин го обвиняваха, че с последните изменения цели на закрепи доминиращото положение в парламента на прокремълските сили, от които най-крупната партия е „Единна Русия".

Според Държавния център за изучаване на общественото мнение силни шансове за преодоляване на седемпроцентната бариера сега има само четири партии.
Както съобщи председателят на Централната избирателна комисия на Русия Владимир Чуров в изборите ще имат право да вземат участие 15 партии, които са официално регистрирани. За това те трябва да представят в ЦИК до 17 октомври необходимите документи.

За допускане до изборите партиите трябва да съберат 200 хиляди подписа в поддръжка на изборните си списъци или да внесат 60 милиона рубли залог. Ако съответната партия не събере 4% гласове, изборният залог няма да й бъде върнат.

По повод на закъснението на указа на президента членът на Централната избирателна комисия Евгений Колюшин коментира, че не вижда никакво нарушаване на законодателството Колюшин припомня обаче, че пленумът на „Единна Русия", който трябва да утвърди партийните кандидати, е насрочен за 2 октомври. Затова и една публикация на указа в понеделник би попречило на партийното събрание и не би оставило на партията време да оформи списъците си с кандидати и да ги предаде в ЦИК. „Следователно, задържането на указа е направено с интересите на прокремълската партия на Гризлов, която в момента ще получи още два дни за подготовка", казва Колюшин.

Според коментара обаче на политологът Валерий Островски, цитиран от Би Би Си, забавянето се дължи преди всичко на бюрократични неразбории. Въпреки това политологът не е изключва и версията, че забавянето може да е свързано и с разногласия за разпределението на местата в Държавната дума. Според Островски главната интрига се концентрира в това, че през октомври се очаква президентът Путин да назове своя приемник. „Няма ли да се окаже 3 октомври срокът, в който приемникът ще оглави списъка на „Единна Русия", попита политологът.