emaxpress
От утре се прекратява протестът на общопрактикуващите лекари. Регионалните структури на джипитата обаче остават в стачна готовност.

Това обяви на пресконференция доктор Любомир Киров- председател на НСОПЛБ.

Той благодари на всички лекари, които са се включили в ефективните протести през последните дни.

Киров обаче подчерта, че въпреки, че е било изпълнено основното искане на общопрактикуващите лекари, а именно да бъдат изплатени средствата за януари, остават в сила няколко основни искания на джипитата.

По думите му те трябва да бъдат изпълнени в близките няколко дни.

Сред тях са връщането на член 102 в Закона за здравните заведения, свързан с наемането на кабинети от лекарите и да не се приемат предложенията на Националната здравна каса за промени в Наредбата за диспансеризацията и профилактиката.
Киров посочи, че остава и отворен въпросът за увеличаването на регулативните стандарти за назначаване на изследвания и консултации.

Той коментира отпускането на парите за януари месец с думите, че това не е благодеяние или жест на милосърдие от страна на държавата.

Това не е бонус, трябваше да окажем натиск за да получим това, което сме си изработили, посочи лекарят и изтъкна - премиерът не си е бръкнал в джоба да ни плати, защото това са нашите и вашите здравни вноски. Ако някой си мисли, че може да заплашва лекарите, това звучи несериозно, добави той.

За последните седем години няма нито един нов млад лекар, който да е поискал да работи като джипи.

Председател на НСОПЛБ подчерта, че в протеста на джипитата са имали готовност да се включат всички 28 области, което по думите му означава, че това е бил първият ефективен протест на лекари в България от десетилетия.

Проблеми има и те не са само в парите, каза още той.

Киров подчерта, че протестът по никакъв начин не е политически обвързан и заяви: Нашата политика е всяка партия на една ръка разстояние - достатъчно близко и достатъчно далеч.

На пресконференцията общопрактикуващите лекари поставиха и някои други основи проблеми пред съсловието.

Според доктор Киров твърденията за недостиг и липса на пари в здравеопазването са пълна лъжа и инсинуация. По думите му в момента има събрани 860 млн. лв. в резерва на НЗОК, които продължават да се трупат.

Няма да престанем да търсим истината за това, какво се случва с парите на здравноосигурените, категоричен бе Киров и допълни - всичко, което се говори за недостиг и липса на средства, за нас е лъжа.

По отношение на вдигането на здравната вноска, докторът беше категоричен, че лекарите няма да приемат опита увеличаването й да се оправдава с протеста им.

Това е илюстрация на идеен дефицит, изтъкна Киров и добави - липса на всякаква идея какво и как да се прави или може би симптом на друго едно състояние - височинна болест на тези, които правят здравната, финансова и друга политика.

На пресконференцията беше изтъкнат и проблемът с липсата на свежи кадри сред общопрактикуващите лекари.

Стана ясно, че за последните седем години няма нито един нов млад лекар, който да е поискал да работи като джипи.

Обясненията за тази опасна тенденция са най-разнообразни - от липсата на адекватно заплащане, до сериозните трудности при получаването на необходимата специализация.

Липсват каквито и да е свежи кадри. Голяма част от младите лекари заминават директно за чужбина, защото знаят език, още преди да завършват медицина, коментира  д-р Красимир Кулински - член на УС на НСОПЛБ.

В тази връзка той изтъкна, че стартовата заплата на лекар в Германия е 3 500 евро.