Съвсем скоро предстои да се вземе решение, с което да се осигурят обещаните средства за здравноосигурителните плащания, каза пред журналисти днес министърът на здравеопазването Божидар Нанев.
    
С решение на Народното събрание могат да бъдат отблокирани 350 милиона лева преходен остатък от резерва на Националната здравноосигурителна каса, уточни министър Нанев.
    
Средствата ще бъдат насочени за заплащане на всички дейности в системата на здравеопазването - извънболнична и болнична помощ и лекарства за домашното лечение на пациентиe, съобщиха БТА и БТВ.
    
Това ще успокои системата, ще премахне напрежението и ще подпомогне стъпките за развитие на здравната реформа, смята министърът.
    
Всички, работещи в системата на здравеопазването, които са засегнати от забавените плащания, имат известно основание да бъдат недоволни, каза Нанев по повод подготвяни протести на лекари и стоматолози. Той посочи, че "това, което е обещано от страна на правителството, премиера и финансовия министър, ще се случи".
    
В отговор на въпрос министър Нанев съобщи, че на този етап не е приключила техническата експертиза за състоянието на асансьора в "Майчин дом", при чието пропадане пострадаха повече от десет души. Не е приключила проверката от компетентните органи, които трябва да уточнят дали причината е не само претоварването му, каза министърът.
    
Той допълни, че всички пострадали са в стабилно състояние, както и новороденото бебе на една от пострадалите жени.