Стана ясно, че Русия може да не предостави техническата документация за 7-ми блок на „Козлодуй". С това лидерът на БСП Сергей Станишев започна редовния си брифинг, като коментира, че всички приказки за алтернативността на 7-ми блок, може да се окажат празни приказки.

Припомняме, по-рано днес руските медии цитираха официални свои източници, които заявяват, че руската страна няма никакви намерения да предоставя документация на „Уестингхаус", които трябва да изготвят доклад, свързан с бъдещия 7 блок на „Козлодуй".

По думите на Станишев, икономическият министър Делян Добрев е изговорил много лъжи и неточности и заяви, че затова БСП настоява за пълна нецензурирана версия на доклада на консултанта за „Белене".

Станишев упрекна Добрев, че е цитирал този доклад твърде избирателно и неточно.

Има опасност от провал и по проекта „Южен поток" заради изострянето на отношенията ни с Русия, а в края на тази година приключва договора за доставка на газ и това е много лоша среда, предупреди още Станишев.

По думите му бездействията и действията на правителството са изключително опасни. За сюжетите около „Белене" Станишев е категоричен, че управляващите са се оплели в лъжи и некомпетентност в желанието си да избягат от отговорност.

Той изрази недоумение как така управляващите говорят едновременно за липсата на договор и за обявяването на договора за нищожен. „Нека се изяснят! Обявиха, че имат план „Б"; заплашиха Русия с напляскване и какъв е резултатът", попита Станишев. Според него управлението на ГЕРБ е порой от лъжи.

Червеният лидер припомни изявлението на бития миналата година шеф на АЕЦ „Козлодуй" Александър Николов.

Самият човек, който е бит, на когото му е отрязано парче от ухото, казва в директен текст, че е бил заплашван от бивш депутат от ГЕРБ, господин Коцев, който го е рекетирал и директно го е заплашвал няколко седмици преди побоя" , разказа Станишев.

По думите му това е скандал в българската държава, тотален скандал и ясно показва облика на ГЕРБ - управление, което се основава на рекета, заплахите и мутренските методи за реализация на свои икономически себични интереси. „Въпросът е какво прави прокуратурата, след като има ясно заявление кой го е заплашвал и кой го е рекетирал", добави Станишев, коментирайки разказаното от бития Николов.

Станишев предупреди още, че в следващите 15-20 години заради политиката на управляващите всеки българин допълнително ще трябва да извади от джоба си по 5 хиляди лева и понеже децата няма как да се броят, сметката ще излезе много по-солена.