Съдебният спор с Русия относно проекта за АЕЦ „Белене" може да доведе до фалита на българската Национална електрическа компания (НЕК), но българското правителство знаеше предварително за възможността от възникване на подобни проблеми.

Това отбелязва източник в руския атомен отрасъл, цитиран от РИА Новости късно снощи.

Припомняме, делото срещу НЕК e заведено от руската компания „Атомстройекспорт" в Арбитражния съд в Париж, а преди  дни искът беше увеличен от 53 милиона евро на 1 милиард евро.

Руската страна "в никакъв случай няма да даде нито един документ, нито една разработка" на американската компания "Уестингхаус".

Според руската компания тази сума включва стойността на извършените досега работи, както и цената на поръчаното от България оборудване с дълъг цикъл на производство.

„Размерът на иска е толкова голям и аргументацията на Русия е толкова сериозна, че съдебният спор в крайна сметка може да доведе до фалита на НЕК. Това не е най-добрият вариант, но за съжаление за българската страна той е възможен. Ако НЕК изгуби иска и не е в състояние да се разплати, тогава „Росатом" може вместо компенсация да приеме активите на НЕК", посочи източникът.

Източникът отбелязва, че последните изявления на българската страна демонстрират, че България реагира „преди всичко на публикациите в пресата, а не на реалната ситуация".

БСП поиска нецензурираната версия на доклада за „Белене"

Още...

Източникът увери, че руската страна "в никакъв случай не ще даде нито един документ, нито една разработка" на американската компания "Уестингхаус", на които България е поръчала да направи проучване на възможността за използването на оборудването за АЕЦ "Белене" за другата българска атомна централа в Козлодуй.

Междувременно премиерът Борисов посмекчи тона и обяви готовност страната ни да си плати това, което е поръчала за провалената АЕЦ.

По време на визитата си в Русе премиерът дори афишира дружеските отношения между Русия и България, които не трябвало да бъдат разваляни от спор между частни компании.

В същото време Борисов намекна, че ще търси подкрепа от ЕС в спора ни с Москва за "Белене". Ще имам много срещи и ще информирам колегите в Европейската комисия, добави българският премиер.

Герберът Червенкондев, който е и зам.председател на икономическата комисия в НС обаче бе доста остър.
На брифинг в централата на управляващите той обяви, че следващата седмица ГЕРБ, сините, Янев и други създават комисия, която ще отвори кутията "Белене" извади подписаната документация.

Той нарече проекта "конспиративен сценарий срещу България", който търсела енергийна независимост и нов справедлив договор с "Газпром".