Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е едно от най-проверяваните звена в държавната администрация от страна на Брюксел, заяви председателят на управителния съвет на ведомството Божидар Йотов.

Казаното от него бе по повод изнесената от Синята коалиция информация, че в агенцията се раздават без контрол големи бонуси. Йотов показа справка за това как се разпределят заплатите и по какъв начин се оформят бонусите както на служителите, така и на външни експерти от други ведомства и организации.

Като пример Йотов посочи своето основно възнаграждение, което е 1500 лева. Толкова получават и останалите двама членове на управителния съвет на АПИ. По думите на Йотов като се включат и добавките за прослужено време основното възнаграждение на всеки един от тримата не надвишава 1800 лева.

Йотов допълни, че за 10 месеца - от 1 януари до 31 октомври, тримата са получили бонуси в размер на 8 910 лева. Въпросните 300 хиляди лева, които според Синята коалиция са отишли за бонуси, шефът на АПИ обясни, че са разпределени за 10 месеца от началото на годината, а не за един, както твърдят сините.

184 000 лв. от посочените 300 хил. лева са отишли за възнаграждения по граждански договори на лица, които са участвали в комисиите за избор на изпълнител на различни инфраструктурни проекти, в това число и лотовете на магистрала „Тракия". По думите на председателя на АПИ средният размер на всеки един от гражданските договори е приблизително 490 лева.

117 хиляди лева пък са изплатени на служители в агенцията заради извънредно положен труд, различни стимули и награди. Йотов каза, че за заплати на всички 1678 служители на АПИ от бюджета се полагат 12 млн. лв. за цялата година, като в края на десетмесечието от тях са изразходвани малко над 10 млн. лв. От това следва, че средната заплата във ведомството е 660 лева, която не е много висока.

Йотов призова АПИ да бъде оставена да работи, за да може да изпълнява спокойно и ефективно задълженията си.

Относно апликационната форма на АМ „Тракия" зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Георги Прегьов заяви, че до края на годината тя ще бъде одобрена и подчерта, че всички проверки по нея са приключили и вече тече единствено административно съгласуване.

Стана ясно още, че до момента от националния бюджет към изпълнителите на лотовете от магистралата са преведени 5% аванс от общата сума на проекта, за който са сключени договорите.