Властите в Русия не са успели да предупредят навреме жителите в региона на Черно море за наводнението, при което загинаха най-малко 171 души. Това призна министърът на извънредни ситуации на Русия в понеделник, увеличавайки общественото недоволство, подхранвано от широко разпространеното недоверие към правителството, съобщава foxnews.

Понеделник е обявен за ден на национален траур в Русия. Семействата на жертвите от наводнението започнаха да погребват мъртвите от най-засегнатия при наводнението град Крумск, където проливните дъждове предизвикаха по улиците стихийни кални реки, които отнесоха хиляди домове и принудиха хората да бягат от леглата си посред нощ. Близо 19 000 души изгубиха цялата си покъщнина.

Министерството на извънредните ситуации съобщи, че е изпратило предупреждения за бедствието чрез текстово съобщение, но някои местни жители заявяват, че не са получили такова. Министърът на извънредните ситуации Владимир Пучков призна под натиск, че тези действия са били недостатъчни, за да достигнат до всеки навреме.

"Създадена е система, която да предупреди жителите", заяви Пучков на заседание на правителството, където той е давал обяснения за наводнението пред заместник министър-председателя. "Но, за съжаление, не всеки е бил предупреден достатъчно рано", е признал той.

Главният орган на разследването - Разследващият комитет, също заяви, че разполага с доказателства, че предупреждението не е било достатъчно.

В последните години в Русия се наблюдава поредица от природни и причинени от човека бедствия. За тях допринасят и лошата инфраструктура и недостатъчно строгите правила за безопасност. Лошото управление на бедствието подсили недоверието на руснаците към правителство.

Президентът Владимир Путин се опита да действа бързо, за да смекчи гнева.

Днес той поиска до края на седмицата да получи от следователите и Министерство на извънредните ситуации пълен доклад за причините за наводнението и начина, по който се справят с последиците от него.