Ден на траур е обявен в Русия заради жертвите на наводнениeто в южния регион Краснодар. Най-малко 171 души са загинали при бедствието, стана ясно в неделя.

Президентът Владимир Путин е разпоредил разследване на това дали хората са получили достатъчно предупреждения за бедствието. Отделно разследване се води по подозрения за проява на небрежност, съобщава Би Би Си.

Властите отричат твърденията, че мащабът на бедствието е свързан с изпускането на водохранилище.

Путин обяви днешния ден за ден на траур и разследвания, след като обиколи засегнатата област с хеликоптер в събота.

Това е първото голямо бедствие в Русия след старта по-рано тази година на третия президентски мандат на 59-годишния Путин, който пое президентството след четиригодишен мандат като министър-председател.

След дни на проливни дъждове в петък вечерта района на Краснодар бе залят от най-силните наводнения, каквито жителите на региона не помнят.
Хората са получили недостатъчни или не са получили никакви предупреждения за бедствието.

Нивото на водата достигна 28 см за една нощ, което принуди много от местните жители да потърсят убежище по дърветата или на покривите на къщите.

По-късно видеоматериали показаха хиляди почти напълно потопени къщи с хора, които са се качили върху покривите си, за да избягат от покачващите се води.

Повечето от жертвите са от или около Крумск - град с население от 57 000 души. Смъртни случаи са докладвани в черноморския курорт Геленджик и в пристанищния град Новоросийск.

Областният управител на Краснодар Александър Ткачев заяви в неделя, че повече от 24 000 души са засегнати от наводненията. "Това е безпрецедентна трагедия е нищо подобно нямаме в нашата история", каза той.
Представители на регионалните власти съобщават, че повече от 5000 къщи са били залети.
Местни активисти обвиниха за силата на потопа отварянето на шлюза на местно водохранилище.

Властите признаха, че "автоматичното освобождаване" на водата е имало.

Въпреки това, следователят Иван Сенгеров каза, че това не се смята за основната причина за бедствието в Крумск.

"Изпусканията бяха извършени по един нормален, планиран начин", каза той пред агенция Интерфакс и допълни: "Нямаше преливане над язовирната стена, така че изпусканията не биха могли да причинят бедствие".

Над 7 000 руски деца има по летните лагери в района и един от лагерите е евакуиран, съобщиха руските медии.

Петролопроводния оператор "Транснефт" съобщи, че спира доставките на суров петрол от Новоросийск - голямо пристанище на Черно море. От компанията добавят, че нейната инфраструктура е незасегната от метеорологичните условия.