През последните 20-30 дни се заформя един възход на организираната престъпност. Организираната престъпност е доста доволна от това, което се случи, дори има конкретни лица, представители на организираната престъпност, които са празнували, когато премиерът подаде оставка.
Това каза в ефира на bTV вътрешният министър в оставка Цветан Цветанов. Той посочи, че само за територията на София има завишаване с 20% на кражбите на коли.

За отвлеченото вчера дете Цветанов изтъкна: "Това, което се случи вчера, е доста неприятно, но нека си припомним кой е Евелин Банев- Брендо".
На въпрос дали е застрашен животът на 10-годишната дъщеря на Евелин Банев, Цветанов коментира, че всяка една жертва при подобно престъпление е застрашена. Той посочи, че към настоящия момент няма никаква осъществена комуникация между похитителите и органите на реда и призова всички граждани, които имат някаква информация по случая, да се обадят в полицията и да я съобщят.

Цветанов се защити от обвиненията на адвокат Ина Лулчева, според която тези, които са нарекли Брендо „кокаинов крал", са отговорни за вчерашното похищение на дъщеря му. Той припомни разследванията и делата, които се водят срещу него за трафик на кокаин: делото, което се води в момента в Италия срещу Евелин Банев, приключилото през 2012 г. разследване в Швейцария за трафик на 10 тона кокаин, издадената заповед за задържането му и в Румъния за това, че заедно със своя съратник са вкарали 50 тона кокаин. По думите на Цветанов Евелин Банев - Брендо е действал извън България и затова у нас се е ползвал с добро име.

Запитан дали ГЕРБ не се провали в най-силно заявения си като ресор - борбата с престъпността, Цветанов бе категоричен, че никога преди това не е имало такава воля за борба с организираната престъпност и даде като примери задържаните в операциите Шок 1 и Шок 2 над 180 български граждани, предадени на Италия, както и задържаните миналата година 16 тона хашиш на територията на страната.

Вътрешният министър в оставка беше запитан защо кабинетът е подал оставка, след като самите управляващи са заявили, че случилото се на Орлов мост, когато с гражданите влязоха в сблъсъци полицията и имаше пострадали хора, е организирано.
„В началото исканията на хората бяха справедливи, но от това, което наблюдаваме през последните дни, се вижда, че някои от организираната престъпност се възползват", посочи Цветанов и поясни, че голяма част от лидерите на протестите, са криминално проявени лица.
„В много от случаите колегите ги разпознават като лица, които са били оперативно интересни, свързани с наркоразпространение. Ако има 50 човека, които се възприемат като лидери на тези протести, 49% от тях са свързани с престъпления", посочи вицепремиерът в оставка.

„Нормално ли е наркоразпространителите да протестират?" - запита Цветанов и продължи с въпросите - „За какво протестират, за да падне това правителство и да могат да си правят бизнеса?".

Няма групировка или лица, които да се ползват с някаква протекция, категоричен бе вътрешният министър в оставка и посочи: „Когато има извършено престъпление - не се церемоним".
Алексей Петров, кой щеше да предприеме действия срещу него, срещу Сумиста, запита Цветанов и отново подчерта: „Няма лица, които да са ползвали някаква политическа протекция".