Дъщерята на сочения за "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо е отвлечена.

Инцидентът е станал на бул. "Пушкин" 90 в квартал Бояна към 7,30 часа.

От МВР потвърдиха за отвличането пред news.bg. От там увериха, че са предприети всички мерки за издирването на момичето. Блокирани са изходните и входни артерии към София.

Нападението е станало в момента, в който шофьорът е взимал 10-годишната Лара Евелин Банева от дома й в "Бояна".

Пред самата къща е спряна колата, с която охранителят е пристигнал, за да откара детето. Автомобилът е жълта "Шкода" със софийска регистрация.

Нападателите са били трима с джип BMW X5. Те са били въоръжени с "Калашници", но са стреляли с пистолет "Макаров".

Впоследствие стана ясно, че охранителите са били двама. Тъй като къщата обичайно е било охранявана от СОТ, сутринта Лара е била изведена от дежурния сотаджия към жълтата "Шкода", пред която я чакал другият охранител. В момента, в който служителят на СОТ предавал момичето на другия мъж, са изскочили нападателите.

Те излезли от джипа с маски и дали команда на шофьора на Шкодата да легне на земята. Той обаче оказал съпротива, поради което е бил прострелян. Момичето е било отведено с джипа в посока Околовръстен път.

Пред къщата има разпръснати гилзи. На мястото се извърша оглед, пристигна и екип на СОТ.

Къщата, в която живее Брандо, е двуетажна, с метална ограда. Оборудвана е с 8 камери, поставени под стряхата на всеки ъгъл на постройката. Отдясно е разположена и кабинката на СОТ, които обслужват семейство Баневи.

Шофьорът - 32-годишният Борислав Цанев, е откаран във Военномедицинска академия с две огнестрелни рани в областта на белия дроб. Шефът на ВМА ген. Стоян Тонев информира пред БТА, че той е без опасност за живота.

По думите на Цветана Томова - съседка, живееща наблизо, към 7.30ч. са се чули два силни и къси изстрела. Първоначално тя си е помислила, че някой съсед е спукал гума, но впоследствие е разбрала за отвличането на момичето.

Като цяло тя описва квартала като спокоен, не я учудва и фактът, че е спрял джип, защото в района има предимно луксозни коли. Томова изтъкна, че малко по-надолу по улицата живее и друго лице от кримиконтигента, а именно - Таки, заради когото преди време е имало охрана на триъгълника в квартала.

По думите на съседката семейство Баневи живее в Бояна доста отдавна, като детето им винаги се е движило с частна кола.

Пред къщата на Брендо в Бояна има засилено полицейско присъствие. На място е зам.-главният прокурор Роман Василев, който отказа коментар, зам.-градският прокурор Бисер Кирилов, наблюдаващ делото на Златомир Иванов-Баретатa, и шефът на СДВР Валери Йорданов.

От прокуратурата обаче отказват да коментират каквото и да е било по случая с отвличането в рамките на днешния ден.

Брендо нямаше поводи за притеснения, обяви адвокатката му

Още...

Органите на реда не допускат никого в близост до къщата на Брендо.

От лявата страна на сградата е "залепено" кафе-аперитив "Гъбата". Неговите собственици са станали очевидци на случилото се, но са изключително уплашени и стресирани и поради тази причина не искат да излязат и да говорят, защото се притесняват, че могат да бъдат разпознати от нападателите. Те дълго време стояха затворени в заведението, заедно с разследващите органи, които ги разпитваха.

Kъм момента няма обаждане за искан откуп.

Огледът в и около къщата продължи повече от 3 часа, след което редиците на полицията и разследващите оредяха.

Малко след като си е тръгнала полицията, пред къщата в кв."Бояна" е спрял черен джип, от който слезли двама едри мъже. Те преровили всички кофи за боклук наоколо.

Джипът, с който е отвлечена Лора Банева, е бил със сменени регистрационни номера. Проверка на криминалисти е показала, че регистрационните табели на превозното средство са били свалени от друг автомобил, съобщава БНР.

Случаят е поет от Главната дирекция за борба с организираната престъпност. Прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за отвличане и опит за убийство.

Полицията е иззела записите от видеокаметите на околните къщи. Източници от МВР твърдят, че работят по четири версии - за инсценировка, наказание за провалена сделка на кокаин, предупреждение към Банев да не говори за по-високи нива в бизнеса с дрога, както и отвличане с цел откуп.

Припомняме, в края на юли миналата година Брендо бе екстрадиран за Апенините, след като беше задържан с още няколко наши сънародници при спецакция "Кокаиновите крале". Обвиненията срещу него са за огромни количества кокаин, внасяни в Европа от Латинска Америка.

Италианците се задължиха да ни го връщат през няколко месеца заради воденото у нас друго дело срещу него за пране на пари. Именно по него - на шестата година от началото на процеса, Евелин Банев бе осъден на 7 години и 6 месеца затвор.

Останалите трима от групата, в това число и бившата му съпруга Моника Добринова, която е майка на отвлеченото днес момиче, получиха по 3 години условно с 5 години изпитателен срок.

Евелин Банев-Брендо се очаква да пристигне в България на 18 март, за когато е насрочено и следващото му дело.