Подкрепата, която Главното мюфтийство декларира за обвинените в проповядване на радикален ислям, е опасен прецедент, който не трябва да бъде поощряван.

Тази позицията изразиха от ВМРО по повод съдебния процес срещу ислямски проповедници, който започна вчера в съда в Пазарджик.
Позицията на партията е по повод изказванията на секретаря на мюфтийството Ахмед Ахмедов, че обвинителният акт нямал стойност и че имало репресии срещу мюсюлманите.

Мюфтийството на практика въвежда знак за равенство между ислям и радикален ислямизъм, посочват от партията.

Според Българското национално движение правилното в случая е да не се коментират предварително съдебни действия и решения.

Според партията изказванията на представителя на мюфтийството са намеса на отговорна религиозна институция в гражданската сфера и в дейността на независимата съдебна власт. Това е опасна игра с огъня, която се опитва да отдели мюсюлманите от останалите българи и да зададе някаква фалшива „мюсюлманска идентичност".

Употребата на изцяло забулени в черно жени и стотици мюсюлмани в протест срещу съда у нас е скандален опит за политизиране на религията и ползването на вярата на хора като идеологическо оръжие.

Това е недопустимо на фона на неспокойствието в целия мюсюлмански свят, предизвикано от един американски филм. Сместа между религия и политика е винаги взривоопасна, смятат от ВМРО.

Партията изразява увереността си, че българите мохамедани едва ли ще се поддадат на радикалните течения, „внесени" от арабски страни. Това са хора със запазен морал и ценности, чиято съдба никога не е била лека, припомня ВМРО. Самите българи-мюсюлмани открито наричат някои от новите джамии в страната „талибански", а духовниците в тях - „бради" и „уахабити".