Над 300 души се бяха събрали пред сградата на съда в Пазарджик, където тръгна делото срещу 13-те души, обвинени в разпространението на радикален ислям.

Те искат да бъдат допуснати до съдебната зала. Съдебната охрана е допуснала само малка част от тях в сградата на съда, което е довело до сериозни конфликти.

Срещу Саид Мехмед Мутлу, Абдуллах Мустафа Салих, Ахмед Ахмед, Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдурахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа са повдигнати обвинения за проповядване на антидемократична идеология, налагане на шериатската държава, проповядване на омраза на религиозна основа.

Повдигнати са обвинения за ръководене и членуване в нерегистрираната по закон в страната ни организация "Ал-Уакф ал-ислями" - клон на едноименната саудитска фондация, действала в областите Смолян, Благоевград и Пазарджик.

Един от обвиняемите Ахмед Ахмед е осъждан за проповядване на антидемократична идеология, насилствено изменяне на обществения и държавен ред, проповядване и подбуждане към национална вражда и разпалване на расова омраза. Като ръководител на група Ахмед Муса Ахмед беше задържан заедно с още четирима членове на радикалната ислямистка организация "Държавата на Халифат" през 2003-та година.

Ръководител на групата е Саид Мутлу, който е ходжа в Сърница.

След прочитане на обвинителния акт, подсъдимите бяха поканени да дадат обяснения по него.

Всички отказаха, като заявиха, че разбират обвинението, не се признават за виновни и ще дадат обяснения на по-късен етап.

Делото е отложено за 26, 27 и 28 септември 2012 от 9,00 ч. за разпити на свидетели и вещи лица.

Срещу Саид Мехмед Мутлу са повдигнати 3 обвинения.

Първото е за това, че в джамията и в кафе-сладкарница в гр. Сърница пред присъстващите мюсюлмани е проповядвал антидемократична идеология - противопоставяне на принципите за демокрация, разделение на властите, либерализъм, държавност и върховенство на закона, основни човешки права, като равенство на мъжете и жените и религиозна свобода, чрез проповядване идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава.

Второто обвинение е  за това, че в областите Смолян, Благоевград и Пазарджик е ръководил нерегистрирана по законоустановения ред в България организация „Ал-Уакф ал-ислями", която си е поставила за цел проповядване на антидемократична идеология.

Сред обвиненията е  и , че в градовете Сърница и Пазарджик е проповядвал омраза на религиозна основа чрез разпространение на религиозни идеи по време на петъчни молитви в джамиите и лекции по време на срещи в кафенетата.

Срещу Абдуллах Мустафа Салих също са повдигнати 3 обвинения.

За това, че в джамиите в гр. Сърница и гр. Пазарджик чрез слово е проповядвал антидемократична идеология - противопоставяне на принципите за демокрация, разделение на властите, либерализъм, държавност и върховенство на закона, основни човешки права, като равенство на мъжете и жените и религиозна свобода, чрез проповядване идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава. За това, че е членувал в нерегистрирана по законоустановения ред в България организация „Ал-Уакф ал-ислями", която си е поставила за цел проповядване на антидемократична идеология.

Третото му обвинение е, че от месец  в градовете Велинград и Пазарджик е проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово, изразяваща се във враждебност и отричане на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма, чрез разпространение на религиозни идеи по време на петъчни молитви в джамиите, лекции, проповеди, срещи в кафенета.

Ахмед Ахмед  също е с  3 обвинения - за това,  че в гр. Пловдив и в джамията в гр. Пазарджик чрез слово е проповядвал антидемократична идеология противопоставяне на принципите за демокрация, разделение на властите, либерализъм, държавност и върховенство на закона, основни човешки права, като равенство на мъжете и жените и религиозна свобода, чрез проповядване идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава;

както и за това, че е членувал в нерегистрирана по законоустановения ред в България организация „Ал-Уакф ал-ислями", която си е поставила за цел проповядване на антидемократична идеология. Според обвинението, в градовете Пловдив и Пазарджик е проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово, изразяваща се във враждебност и отричане на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма, чрез разпространение на религиозни идеи по време на петъчни молитви в джамиите, лекции, проповеди, срещи в кафенета - престъпление по чл. 164 ал.1 пр.1 от НК.

Останалите 10 подсъдими са обвинени за това, че са членували в нерегистрирана по законоустановения ред в България организация „Ал-Уакф ал-ислями", която си е поставила за цел проповядване на антидемократична идеология - противопоставяне на принципите за демокрация, разделение на властите, либерализъм, държавност и върховенство на закона, основни човешки права, като равенство на мъжете и жените и религиозна свобода, чрез проповядване идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава.