Сръбският президент Борис Тадич, който спечели втори мандат, успя да намери равновесие между европейските си убеждения и съпротивата си срещу независимост на Косово, подкрепяна от ЕС.

Тадич, който е бивш професор по психология и изследовател в Института по психология в Белград, победи на втория тур от президентските избори през 2004 г. крайния националист Томислав Николич, който отново е негов основен противник.

Ние избираме между развитието, стабилността, европейския път или връщането към изолация, подчертаваше Тадич по време на предизборната си кампания, чийто лозунг беше: "За една силна и стабилна Сърбия".

Борис Тадич /50-годишен/ се представя като гарант за реформите, започнати от премиера Зоран Джинджич, убит през март2003 г. Той смята, че Сърбия вече се намира на "кръстопът".

Но като преобладаващото мнозинство от сръбските политици той разглежда като "недопустима" независимост на Косово - сръбската област с преобладаващо албанско население, намираща се под администрацията на ООН от 1999 г. насам. Белград "никога няма да я приеме", заявява той.

Тадич, който е проевропейски настроен, полага не по-малко грижи да поддържа добри отношения с Русия, която оказа на традиционния си сръбски съюзник безупречна подкрепа срещу независимост на Косово.

Тадич, който е привърженик на пълно сътрудничество на Сърбия с Международния трибунал в Хага, смята, че неговата страна "е длъжна" да сътрудничи с международното правосъдие "под заплахата да бъде изолирана" на международната сцена.

Тадич е първият президент на Сърбия, който отиде в Сребреница на 11 юли 2005 г. по повод десетата годишнина от клането, за да отдаде почит на близо 8000-те жертви-босненски мюсюлмани.

Тадич е роден на 15 януари 1958 г. в Сараево /Босна/. Той е бивш ватерполист, с атлетична фигура. Тадич ръководи от 2004 г. Демократическата партия, основана от Джинджич в началото на 90-те години.

След като участва в падането на режима на Слободан Милошевич през октомври 2000 г. , Демократическата партия контролираше правителството преди да се озове в опозиция през 2004 г..

Благодарение на парламентарните избори през 2007 г. Демократическата партия формира коалиционно правителство с Демократическата партия на Сърбия на Кощуница и Г17 плюс на проевропейски настроения Младжан Динкич.

Тадич е баща на две деца. Той бе по времето на Джинджич министър на телекомуникациите, а след убийството на премиера-реформатор бе министър на отбраната.