Борис Тадич е новият стар президент на Сърбия.

Кандидатът за президент на Сърбия Томислав Николич призна поражението си на втория кръг, съобщава АФП.

Според Центъра за свободни избори и демокрация /CeSID/, Тадич получава с около сто хиляди гласа на втория тур на президентските избори пред основния си опонент.

Той събира близо 51% подкрепа. Според предварителни и неофициални данни на сръбската партия Г 17плюс Борис Тадич печели президентските избори.

На балотажа днес един срещу друг се изправиха заместник-председателят на Сръбската радикална партия Томислав Николич и сегашният държавен глава и лидер на Демократичната партия Борис Тадич.

Последният дори печели изборите в Москва с 152 гласа или 59,61% от гласовете срещу 103 души или 40.3% за Томислав Николич, съобщи председателката на избирателната секция в посолството в Москва - Ясмина Кляич-Веселенович. Николич дори обеща при победа на изборите да допусне руски изтребители да патрулират над Сърбия, за да се гарантира сигурността на страната.

Един час преди края на втория тур на президентските избори в Сърбия са гласували 63, 8 на сто от имащите право на глас. Това са и най-драматичните и неизвестни избори в новата сръбска история. Според наблюдателите разликата между победителя и победения ще бъде минимална.

Премиерът Воислав Кощуница по всяка вероятност ще подаде оставка, заради отказа си да подкрепи коалиционния си партньор.

При по-висока избирателна активност протече гласуването във втория тур на президентските избори в Сърбия, отбелязва АФП.

Избирателната активност е по-голяма от първия тур и надмина всички прогнози. 67% срещу 61% при предишния вот, това е най-високата активност от 2000 г. Това е и доказателство, че гражданите на Сърбия считат президентския двубой между демократа Борис Тадич и радикала Томислав Николич като своеобразен референдум за съдбата на държавата.

И двамата президентски кандидати обещаха, че никога няма да се откажат от Косово. Тадич вижда Сърбия в Европа, докато русофилът Николич каза, че Москва е по-близък партньор на Сърбия от ЕС.

Според Републиканската изборна комисия, избирателната активност показва по-висок процент гласували в сравение с първия тур на 20 януари. Разликата е около шест процента, но данните от някои общински избирателни комисии показват и по-голяма цифра.

Интересът на чуждестранните журналисти е огромен. Белградските хотели са пълни с гости.

ЕС поздрави сръбския президент Борис Тадич с преизбирането му.

Докато в Косово сърбите гласуват без инциденти, косовски хотелиер обеща 20% намаление за всеки гост от държава, която подкрепя косовската независимост.

Над шест милиона и седемстотин хиляди сърби са призовани да изберат не само новия държавен глава на Сърбия, но и да определят нейната геополитическа ориентация.