Само час, след като депутатите приеха въвеждането на 20% такса върху приходите на ВЕИ сектора производители и работещи в системата се събраха на протест до служебния вход на Народното събрание.

Около 50 притеснени за бизнеса си граждани освиркаха сградата на властта и обсъдиха последващите си действия. Те отново изразиха притеснението си, че подобна такса би убила работата им и отделно би изгонила всички чуждестранни инвеститори от страната ни.

Председателят на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русинова обеща, че протестиращите няма да се откажат и ще отстояват позициите си. Те ще се обърнат за помощ към Европейската комисия и отделно разчитат и на президента Росен Плевнелиев.

Той самият преди дни обяви, че не е съгласен с въвеждането на подобен данък, но премиерът Пламен Орешарски му репликира от парламента, че не е той човекът, който трябва да отговаря за сигурността на енергийната система у нас.

Производителите на енергия от възобновяеми енергийни източници не вярват и на думите на председателя на енергийната комисия Рамадан Аталай, който вчера обеща от парламентарната трибуна, че ще има конкретни промени в Закона за ВЕИ, които ще предотвратят фалити.