В болница в Москва тази нощ е починал един от заподозрените в разследването на пожара в клуба „Куцият кон" в Перм - Александър Титлянов.

Той е бил един от наемателите на клуба и управител в него. По-рано за него се съобщаваше, че се намира в тежко състояние и с опасност за живота, като е станал един от ранените транспортирани за лечение в Москва.

Припомняме, в нощта срещу събота при празненство по случай годишнина от основаването на клуба, в „Куцият кон" в град Перм възникна пожар.

До този момент жертви на трагичния инцидент станаха 125 души, а повече от 100 се намират за лечение в болници в Перм, околни градове и Москва.
Състоянието на половината от тях е изключително тежко и лекарите отказват да дават прогнози.

На този етап разследването посочва като причина за инцидента - неправилно боравене пиротехника - конкретно огънят е започнал от фойерверк.

Прокуратурата вече е завела дело, а в ареста се намират четири лица - според следователите отговорни за пожарната безопасност в клуба. Това са изпълнителният директор на клуба, отговорникът за увеселителната част и организираните представления, един от собствениците на клуба и директора на пиротехническата фирма „Пироцвет".

По-късно днес административното ръководство на Пермска област подаде обща оставка. Това обяви областният управител Аркадий Кац, който също се оттегля.

Причината за неговата оставка е големият брой жертви при пожара в клуба "Куция петел".
В изявлението си той посочва, че големият брой жертви се дължи на незаконни реконструкции на сградата, блокирането на аварийните изходи и
некачествената вентилационна система.

На този етап от длъжност са отстранени и ръководителят на дирекцията на технически контрол в Пермски регион, както и съответният директор на района, в който се намира „Куцият кон".

Конкретният обвиняем по делото за пожара най-вероятно ще бъде инспекторът, който е поставил подписа си под документа за влизане в експлоатация на заведението. Нарушението в процедурата е, че самият инспектор не е на щатно място в държавния пожарен надзор.
Сергей Шойгу, министър по извънредните ситуации, определи нарушението като криминално, но отказа да предостави повече подробности по случая.

Днес от болница бяха изписани и първите шест от пострадалите при пожара.

Телата на всички жертви вече са разпознати и погребенията в Перм започнаха. Ритуалите ще продължат обаче повече от два-три дни.

Омбудсманът на Пермски окръг Татяна Марголина съобщава за много случаи на мошеничество и измами, свързани с трагедията, като подпомагане на близките на загиналите и събиране на средства за семействата чрез фалшиви sms-кампании и банкови сметки.

За повече от половин век това е най-голямата трагедия при пожар в Русия. Последната сравнима по мащаб със сегашната е от 1961 година, когато в селско училище загинаха 110 души, от които 106 бяха деца.