109 души са загинали при огромен пожар в нощен клуб в руския град Перм. Пъроначалната информация за взрив преди пожара не се потвърди.

Пожарът е избухнала в 23.15 ч. московско време.

Около 140 души са ранени, като половината от тях са в тежко състояние със сериозни изгаряния на дихателните пътища.
Четирима от тях са починали в болницата. 20 от пострадалите ще бъдат транспортирани в болници в Москва. 28 от телата на жертвите вече са разпознати.

Путин обяви 7 декември за общонационален траур
2-ма от собствениците на клуба арестувани. Те се обитали да избягат, като единият е заловен на границата на Пермски окръг

В нощния клуб "Куция кон" празнували 8 години от откриването на заведението и болшинството от загиналите са негови служители и техни близки. В момента на избухване на пожара в помещението са се намирали близо 200 души.

Очевидци на трагедията  разказват, че заведението се запалило секунди след изстрелян фойерверк. Помещението се изпълнило бързо със задушлив дим и всички са се втурнали към аварийните изходи, като повече от посетителите не са знаели къде се намират те.
Докато следователи проучват обстановката в ресторанта, стотици забравени мобилни телефони звънят.

Запалването и пожара, който е избухнал веднага след това, са станали около 1 часа местно време. Свидетели са разказали, че огънят е бил изключително силен. Клубът е изгорял практически напълно. Заведението е с обща площ от 500 квадратни метра, като 400 от тях са изгорели.

Причината за избухването на пожара, по предварителни данни, е неправилно боравене с пиротехника, съобщиха от регионалното управление на министерството на извънредните ситуации на Русия.
От ведомството казаха още, че при използване на пиротехника са били нарушени правилата за пожарна безопасност.

Говорителят на Следствената комисия към прокуратурата на Русия Владимир Маркин съобщи, че причината за пожара не е атентат.

„Въпреки всичко, активно се разработва и версията за терористичен акт", заяви източникът от правоохранителните органи. По неговите думи, не е изключено инцидента да е следствие на умишлени действия.

„За това свидетелстват ред признаци, за които засега е рано да се говори", заяви източникът.

Руският премиер Владимир Путин е наредил на ръководителя на министерството на извънредните ситуации Сергей Шойгу да оглави оперативен щаб за разследване на причините за трагедията.

За Перм излитат и 2 самолета Ил-76, снабдени с реанимационно оборудване, необходимо за превозване на хора с висока степен на изгаряния.

Моментът да възпламеняването е запазено на камера и кадрите от първите мигове на трагедията показват паниката на хората в заведението.

Пламъците се разпространяват изключително бързо по тавана на помещението, а огънят тръгва в близост до самата сцена.

Следственият отдел към Генералната прокуратура на Русия вече е арестувала двама собственици на заведението - Анатолий Зак и Светлана Ефремова.
По думите на министъра на извънредните ситуации Сергей Шойгу - след пожара двамата собственици тръгнали да бягат, като единият е арестуван чак на границата на Пермски окръг.

По случая е образувано следствено дело по членове за нарушаване на пожарната безопасност и немарливост, които са довели до смъртта на много хора.

Законът предвижда за такъв случай лишаване от свобода за срок от 7 години и лишаване от правото да се заемат определени длъжности и да се развиват дейности в сферата на услугите най-малко за три години.

Милицията издирва още двама души, които са работели в заведението и са отговорни за инцидента.

Близките на загиналите ще получат обезщетение от по 100 000 рубли за всяка една от жертвите, съобщиха местните власти.
"Решението беше взето на извънредна среща в Перм", съобщиха от администрацията в града.

Президентът Дмитрий Медведев настоя за най-тежките наказание и понасяне на пълна отговорност от собствениците и стопаните на клуба.

„На първо място, няма разум и съвест, на второ място личи пълното безразличие към евентуалните последствия", коментира президентът след като се е запознал с цялата информация по трагичния инцидент.

7 декември е обявен за траурен в цяла Русия. Отменени са всички масови мероприятия през следващите три дни, когато ще бъде обявен траур в пермска област. Губернаторът Олег Чиркунов изрази своите съболезнования на роднините и близките на загиналите.

Взривът става само седмица след бомбеното нападение срещу "Невски Експрес", отнел живота на 30 души.