Икономическият министър Трайков е с последно предупреждение от премиера Бойко Борисов заради непремерените му приказки вчера, че уволнява шефа на НЕК.

Борисов каза, че Красимир Първанов не е отстранен.

Вчера, по думите на Борисов, в неговия кабинет Трайков и Симеон Дяков спорили чрез видео конферентна връзка (вицепремиерът е на посещение в САЩ, б.р.) за подписаното от Първанов споразумение с руската страна за АЕЦ "Белене".

По думите на Борисов спорът бил на финансово-икономическа тематика и основно спорът между двамата министри бил за думата „парафирам" в Допълнение 12 и последиците произтичащи от нея.

Стана ясно, че Бойко Борисов категорично застава зад Симеон Дянков, който е бил уведомен от Красимир Първанов за хода на преговорите.

Припомняме, от вчера министър Трайков обявява, че шефът на НЕК е уволнен, защото е подписал въпросното спаразумение при изричната забрана да прави това.
В хода на днешния ден стана ясно, че вицепремиерът Дянков е бил в течение на изготвянето на документа и е одобрил окончателния вариант.

По-рано днес на брифинг в НЕК "уволненият" шеф Първанов декларира, че е съгласувал всичко с Дянков и Трайков е бил в течение. Освен това той подчерта, че в случая се явява "бушон" и щял да бъде уволнен дори ако не бил подписал документа.

Първанов посочи още, че в подписаното от него споразумение 12, няма правнообвързващ текст.

Първанов остава шеф на НЕК по настояване на Дянков.

Според финансовия министър парафирането не носи абсолютно никакъв ангажимент по подписване на договор с руснаците след два месеца.
На тъкмо противоположното мнение е бил Трайчо Трайков.

Подробности за спора между двамата министри разкри Борисов.

Финансовият министър казал на Трайков, че било груба грешка от страната на икономическия министър да говори пред медиите преди да е разговарял с него. Дянков попитал: Кое налагаше да го кажеш сега, а да не изчакаш утре, когато си дойда да излезем и да го изясним."

Премиерът посочи още: „Дянков напоително му обясни как включително и в неделя ги е викал и руската страна, и Първанов, и НЕК, и лично е водил преговорите.
За втори път и това ще е последен в който на министър Трайков му правя подобна забележка, трети път няма да има", закани се Бойко Борисов.

На икономическия министър премиерът още вчера казал: „Много държа на теб. Сигурно много ти е приятно с Бербатов да те сравняват, но това е колективен спорт.
Борисов обясни, че лично той е възложил на финансовия министър пряко да отговаря за преговорите по Белене, защото новата централа е основно финансов въпрос.

По думите на Борисов, Симеон Дянков е избрал Трайчо Трайков за икономически министър.
Бойко Борисов отправи критика към икономическото ведомство, че с три месеца са се забавили да ангажират консултанта HSBC.

Аз не искам да заблуждавам нито българската общественост, нито руската страна подчерта премиерът.
По повод скандалното допълнение 12 той не вижда нищо нередно в това да има след два месеца окончателен отговор „да" или „не" за АЕЦ "Белене".
В противен случай на всеки три месеца се събират някакви руснаци и някакви българи и казват даваме си още три месеца срок, подчерта премиерът.

Според него през договорените вчера срокове България ще води преговори с руснаците и французите, ако се реши да се строи "Белене", да се подменят руските турбини с френски, които според Борисов са по-добри.
Борисов опроверга и твърденията, че за България ще е по-лесно да строи 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", вместо нова атомна централа.

Също така според него само руската страна може да каже може ли да бъде удължен животът на 5 - 6 реактор на АЕЦ "Козлодуй", чийто капацитет изтича през 2017 и съответно през 2019 г.
За нов блок, по думите на премира, трябва да се минат и дългите процедури по ваденето на ново разрешително за нов реактор.

От думите на Борисов стана ясно, че икономическият министър днес е ходил в парламента.
Оказва се че Трайков бил в НС около 11 часа, но депутатите тогава били в почивка, затова и той си тръгнал.

Борисов обеща, когато Трайков се върне от Москва, а Дянков от САЩ, и двамата министри да отидат в парламента, за да отговарят на питанията. Борисов припомни, че съгласно подписания през 2006 година договор с Русия през април България е трябвало да отиде в арбитражния съд в Париж, за да води дело с руснаците за "Белене".

След като беше направена третата първа копка, бяха подписани договори, похарчени стотици милиони, редно беше в един момент да се сложи край или съответно истинско начало.
С тези думи Борисов за пореден път защити подписаното вчера споразумение с руснаците.
След трагедията в Япония руската страна станала много по-сговорчива, по думите на Борисов.
Заради „бъбривия'" Трайков Борисов планира да събере министрите си и да въведе ред в приказването им.