С вицепремиера Дянков е бил съгласуван крайният вариант на текста на Споразумение 12, което бе подписано с руската страна снощи по повод АЕЦ „Белене".

Това заяви на брифинг в НЕК уволненият вече шеф на компанията Красимир Първанов. Припомняме, именно заради подписването на въпросното допълнение Трайчо Трайков вчера обяви, че уволнява Първанов.

Ако Първанов не го беше подписал, пак щеше да бъде уволнен. Първанов беше бушонът и при подписване, и ако не подпише", това каза за себе си Красимир Първанов, след като бе при Борисов в МС за обяснения.

Първанов е категоричен, че в подписаното от него споразумение 12, няма правнообвързващ текст.

Той изрази недоумение от ескалиращото напрежение по повод на подписания документ. „Крайният вариант на текста беше съгласуван с вицепремиера на републиката министър Дянков", заяви Кракмири Първанов и подчерта, че Дянков е ресорен вицепремиер по енергетиката и е отговорен заено с икономическия министър Трайков за проекта.

Крайният вариант на текста е даден и на Трайков", изтъкна още Първанов и изрази недоумение от реакцията на министъра: „Това, че аз съм го уведомил, незнание ли е?", добави Първанов.
Не съм виждал неговото „не" или „не съм съгласен с този текст", каза още Първанов за позицията на Трайков.

Междувременно от МС изпратиха стенограма от днешното заседание на министрите, на което Борисов говори за скандала.

Тя потвърждава, че Дянков (който в момента е в САЩ) е дал съгласие за подписването на „фаталното" Споразумение 12.

Борисов обаче е категоричен, че pо линия на субординацията в правителството премиерът възлага на вицепремиера си, той на ресорния министър, съответно на агенцията.

Ако се окаже, че Първанов не е уведомявал министъра си, аз ще подкрепя неговата оставка, заявява премиерът.

Защото дори вицепремиерът да му е възлагал, той е длъжен по надлежен ред да си уведомява министъра, подчертава Борисов.

От думите му става ясно, че предстои разговор между него, Трайков и вицепремиера Дянков - когато последният се върне от САЩ.
Снощи го водихме, но не можаха да стигнат до разбирателство, казва още Борисов, което най-вероятно означава назрял конфликт между Дянков и Трайков.

Според Красимир Първанов последиците за НЕК и за държавата биха били наистина лоши, ако не беше подписано споразумението. „Имало е предявен иск от руснаците към НЕК в размер на 600 милиона евро", поясни Първанов.

Той каза още, че от първоначалния вариант на споразумение 12 в хода на преговорите са махнати 10 клаузи, които според него, са неизгодни. Имало е и други претенции от руснаците като например за изплащане на 300 милиона евро, които били платили на подизпълнители, съобщиха още от НЕК.

Първанов каза, че не би подал оставка и че съвестта му е чиста. „С чиста съвест, с открито лице излизам от тази сага", заяви той.

Той подчерта, че подписаното споразумение 12 е споразумение, а не договор. Той поясни, че текстът предвижда да бъде продължен за три месеца срокът на споразумението от 2006 година, като в тези 3 месеца ще се извърши преглед на безопасността на проекта.

„И страните се задължават да действат добросъвестно и да полагат максимални усилия за постигане на договорености за документи, формиращи ИДС-договори", добави Първанов. Става въпрос за договорености за инженеринг, доставка и строителство, поясниха от НЕК.

Амбицията ни е по 12-то споразумение да се работи пак по безопасността и по всички документи, по които имаме спор с руснаците - сред тях е и финансовата част, обобщи Първанов.

По отношение на цената на „Белене" от миналата седмица руснаците казват „нашата цена е 6,3 милиарда, вие кажете вашата", българската позиция в момента е: „това не е цената", съобщиха нашите преговарящи.

Нашето очакване за цената е било тя да е формирана от базисната цена от 4 милиарда плюс някаква европейска ескалация. 6,3 милиарда, колкото предлагат руснаците, е много далеч от каквато и да е европейска ескалация, поясниха още от екипа на Първанов.

Първанов каза, че вчера е разбрал от медиите, че е уволнен и днес е питал дали наистина е така. „Оказа се, че уволнението може да бъде извършено само от Съвета на директорите на БЕХ", добави Първанов.