Президентските избори в Полша ще бъдат проведени на 20 юни. Това съобщи изпълняващият длъжността президент на страната Бронислав Комовски, цитиран от РИА Новости.

Рано тази сутрин Комовски е подписал необходимите документи, с което датата на изборите е потвърдена официално.

Комовски има най-голям шанс да спечели предстоящите президентски избори. Това сочат резултатите от две социологически проучвания, публикувани в днешните полски всекидневници, съобщава Ройтерс.

Проучване на ТНС ОБОП сочи, че Коморовски, който е кандидатът на управляващата партия "Гражданска платформа" получава 55% подкрепа срещу 32% за основният му опонент Ярослав Качински, лидер на опозиционната партия "Право и справедливост".

Според проучване на "Хомо Хомини" Коморовски получава 39,3% от гласовете, докато Качински, който все още не е обявил дали смята да се кандидатира за президентските избори, получава 18,2% подкрепа.

Припомняме, президентът на Полша Лех Качински загина на 10 април при авиокатастрофа край Смоленск. На борда са пътували 96 души, от които 88 членове на делегацията, придружаваща президента Качински.

На 18 април в Мариацката катедрала "Св. Богородица" в Краков се състоя заупокойната литургия, която даде началото на траурната церемония по погребението на полския президент Лех Качински и съпругата му Мария. Повече от 90 000 души пристигнаха в Краков, за да се сбогуват с президента и неговата съпруга.