В Мариацката катедрала "Св. Богородица" в Краков се състоя заупокойната литургия, която даде началото на траурната церемония по погребението на полския президент Лех Качински и съпругата му Мария. Повече от 90 000 души пристигнаха в Краков, за да се сбогуват с президента и неговата съпруга.

Камбанен звън посрещна траурната процесия, водена от лимузините с двата ковчега.
Поради малкото място, в катедралата "Света Богородица" са само най-близките на Качински и официалните лица, пристигнали за погребението.

Траурната меса се ръководи от кардинала на Краков Станислав Дживиш, който е и бившият личен секретар на покойния папа Йоан Павел Втори.

В словото си кардинал Дживиш се обърна към близо 700-те официалните гости на церемонията с думите: "Преди 70 години Катин раздели два народа, а скриването на истината за невинно пролятата кръв не позволи на раната да зарасне. Трагедията от миналата седмица отново върна доверието между тях. Помощта, която ни оказаха нашите руски братя, ще спомогне за помирението на двата славянски народа".

След църковната церемония и полагането на цветя от близки и официални лица процесията се отправи към замъка "Вавел".

Военно-транспортният самолет с ковчезите бе посрещнат на военното летище от брата близнак на покойния президент Ярослав Качински и от Марта Качинска - единственото дете на президента и на съпругата му Мария, която също загина в катастрофата.
Самолетът излетя от Варшава и с нисък полет - заради ограниченията във връзка с вулканичния облак, транспортира тленните останки на Лех и Мария Качински до Краков.

Полската президентска двойка ще бъде положена в саркофаг в криптата на замъка Вавeл.
Останалите 94 жертви на тежкия инцидент ще бъдат погребани на индивидуални церемонии из цялата страна.

До второ нареждане цялото полско въздушно пространство е затворено, компанията ЛОТ отмени полетите си. Мярката касае и южния град Краков, където днес е втората част от церемониите по полагането на тленните останки на президентската двойка.

Вчера десетки хиляди поляци се събраха на централния площад във Варшава "Пилсудски", където се проведе церемонията по отдаването на почит на всички жертви на катастрофата, отнела живота на президента Лех Качински.

Също вчера, в предверието на гробницата на Йозеф Пилсудски, под Вавелската кула със сребърните камбани, приключи монтажът на саркофага, в който ще бъдат положени Лех и Мария Качински.

Той е изработен от меден оникс- скъпоценни камъни от Източна Турция - с кристална структура, пропускащи светлина и по-устойчиви от алабастър. Саркофагът има формата на паралелепипед с размери 238 х 154 х 60 cм.

В криптата на катедралата са погребани полски крале, генерали и национални герои и някои поляци изразиха опасение, че мястото е твърде престижно за загиналото президентско семейство.

Въпреки това, роднините на президентската двойка бяха категорични, че желаят телата на Лех и Мария Качински да бъдат положени именно в Краков.

Заради въздушната блокада над почти цяла Европа голям редица държавни лидери отмениха посещението си в Краков.

Сред тях е и българският президент Георги Първанов.

Президентът на Полша загина при катастрофа на президентския самолет Туполев-154 край Смоленск, в западна Русия на 10 април. При инцидента намериха смъртта си и всичките 96 души в самолета, разбил се на 400 км западно от Москва.

Сред жертвите са още съпругата на Качински, началникът на генералния щаб и командващите видовете въоръжени сили, близки на хилядите полски офицери и интелектуалци, избити в Катинската гора, бивши министри, заместник-министри, историци.