Ръководството на Демократи за силна България настоява президентът Първанов веднага да отстрани ръководството на Националната разузнавателна служба, което е укривало от обществеността, че на 15 ноември е намерен мъртъв Божидар Дойчев.

Парламентарната група на ДСБ излезе с изявление във връзка със смъртта му. В него се твърди, че както по времето на комунизма, българските граждани са научили от западноевропейски медии, че на 15 ноември на работното си място е намерен мъртъв Божидар Дойчев, началник на архива на НРС.

В декларация на ДСБ, представена от парламентарната трибуна се изказват съмнения, че причината е самоубийство и се посочва, че Дойчев умира точно преди приемането на закона, който го задължава да предаде архивите на първо Главно управление на бившата ДС на независима парламентарна комисия.

Сред тях е и досието на секретния сътрудник Гоце, припомнят от партията. От ДСБ настояват президентът веднага да отстрани ръководството на НРС, което е укрило информацията от обществеността и като бивши офицери от ДС са заинтересовани от изхода на разследването.

От ДСБ искат парламентарната подкомисия за специалните служби да упражни ефикасен контрол върху неприкосновеността на архива на НРС. Според тях е необходимо председателят на НС незабавно да включи за второ четене Закона за достъпа до документите на бившата ДС и службите на БНА. От ДСБ призовават Главния прокурор да изземе делото от политизираната военна прокуратура, и да го възложи на прокурори под специален отчет.