Не е моя работа да давам обяснение и в мое лице вие не виждате говорител на Национална разузнавателна служба.

 Това каза главния прокурор на Република България Борис Велчев след приключването на неговото изказване на Първата национална конференция на магистратите в България, целяща укрепване на съдебната власт.

Припомняме, че на 15 ноември 2006 г. ръководителят на отдел „Архив" на Национална разузнавателна служба Божидар Дойчев е намерен застрелян в кабинета си. Първоначалната информация за инцидента е била от базиран в Лондон интернет сайт.

В сряда към 21.00 часа за инцидента е бил уведомен главния прокурор Борис Велчев лично от директора на НРС главен комисар Кирчо Киров.

По нареждане на главния прокурор Софийска окръжна военна прокуратура е образувала следствено дело за смъртта на Дойчев.

ДСБ иска оставки
Те изказват съмнения, че причината е самоубийство - Дойчев умира точно преди приемането на закона, който го задължава да предаде архивите на първо Главно управление на бившата ДС на независима парламентарна комисия.

Божидар Дойчев е бивш служител на МВР. От 1991 г. е оглавил отдел „Архиви" в разузнаването. Съществува хипотеза, че една от причините за смъртта на Дойчев е обстоятелството прикриване на официална информация (класифицирана информация), свързана с подготовката за отварянето на част от секретната досиета на разузнаването.

Главният прокурор уточни, че във всички случаи прокуратурата си е свършила компетентно работата, реагирала е веднага и за кратко време. „Направили сме всичко, което се прави в такива случаи". Тук Борис Велчев уточни, че става въпрос за извършване на оглед и придружаващите го действия.

На въпрос може ли да коментира причината за самоубийството, той отговори, че според него причините са строго лични и нямат никаква връзка с професионалните задължения на човека. Той посъветва журналистите да се обърнат за повече информация към военния прокурор.

На въпрос няма ли след това убийство (самоубийство) прокуратурата да започне проверка на дейността на НРС, Велчев отговори, че няма индикати за такава проверка, за да се намесва в работата на разузнаването.

В заключение главният прокурор изрази учудване, че този случай не е направен обществено достояние, като допълни, че няма разумно обяснение за това.