Омбудсманът Константин Пенчев се притеснява съдия Румяна Ченалова да не стане „национален герой в най-скоро време". Пенчев посети правен форум в столицата, след който обяви, че всеки заслужава справедлив процес, в това число и Ченалова.

Според него има опасност тя да се превърне в жертва на системата. Никой не трябва да бъде жертва на съдебната система в една справедлива държава, трябва да има справедлив процес и запазване на доброто име, докато не влезе в сила присъда, убеден е омбудсманът.

Провокиран от думите на Ченалова, че знае как стават „тези неща" в прокуратурата, намеквайки за тенденциозност на обвиненията, Пенчев уточни, че по никакъв начин не й симпатизира, но и малките деца у нас знаели, че така става в съдебната система. Според него във всеки град се знаело кой прокурор през кой адвокат може да ти свърши работа.

Според министър Иванов промени, засягащи ВСС, могат да бъдат прокарани единствено чрез закони, приети от парламента. Още...

Именно в тази връзка омбудсманът и бивш шеф на Върховния административен съд отсече, че трябва да се изчисти системата от туморите в нея и това трябва да стане с конституционно разписан механизъм. Пенчев изтъкна, че точно заради това е доволен от факта, че управлението ще инициира опит за промени в Конституцията.

Той очерта и профила на „туморите" в системата - за него това са хора, които са на възлови позиции районно, окръжно, всякакво ниво, „те се въртят, това е съдебната номенклатура и тя е много по-опасна от политическата".

Не пипайте парламентарната квота, тя е гражданската квота на ВСС, призова още Пенчев. Той изтъкна, че в последните мандати забелязва интересна политика на депутатите - за да се харесат на съдебната власт, излъчват от своята квота прокурори и съдии, а това е огромна грешка. Квотата трябва да има забрана да се състои от действащи магистрати - да са професори, адвокати, извън обвързаностите на системата, за да са свежият поглед на обществото, препоръчва омбудсманът.

Не се вълнувам дали има опасност да бъде подменен този състав на ВСС. Няма смисъл, видяхте как 24 часа ги изслушваха в пленарна зала и пак не са доволни. Аз съм твърдо за да бъде постоянно действащ ВСС, дори да е тригодишен, оповести виждането си и по този актуален въпрос Пенчев.

Той лансира за пореден път и идеята си сериозно да се разширят функциите на Инспектората към ВСС. Пенчев е недоволен от това, че се давало усещането, че Инспекторатът е отдел на ВСС, който може да бъде контролиран. Това е окото на парламента. Защо да не бъде един съдебен ДАНС, дайте му повече правомощия, апелира омбудсманът.

Той коментира и идеята да се разпише конституционно един магистрат да има право само на два мандата като административен ръководител, независимо на какво ниво - за да няма ротация и в системата да влизат нови хора.