Без промени в Конституцията съдебна реформа не може да има. Това стана ясно от пресконференция в МС на премиера Бойко Борисов, вицепремиера и МВР шеф Бъчварова и правосъдния министър Христо Иванов.

Неефективна щяла да е, ако няма такива промени, коментира Борисов, изтъквайки, че хората очакват бързи съдебни процеси.

От къде ли не я гледахме, сподели премиерът. Няма да се подкрепи реформа, която да не е ефективна, като стана ясно, че ще се търси консенсус между партиите в НС за предложенията на Христо Иванов. Консенсус ще се търси за промените в Конституцията.

Имало среща тази сутрин между Бойко Борисов и Румяна Бъчварова с първите трима в съдебната система. На тази среща са мотивирани предложенията на кабинета.

Най-спешното, което трябвало да се направи, е да се направи ефективен ВСС. Затова трябват промени в Основния закон. ВСС да бъде преизбран в две камари - едната на съдиите, избрана и доминирана от съдиите.
Другата камара да е от прокуроро-следователската гилдия, като съответно съставът ще се избира с гласа на прокурори и следователи. Във втората камара ще бъде и парламентарната квота.

Главният прокурор ще се отчита пред НС. Така ще има нов ВСС и според Борисов ще се гарантира независимост на съдебната система.

С тази промяна щяло да се отговори на очакванията на хората, смята Борисов.

Според Бойко Борисов по тези промени в Народното събрание можело да се постигне съгласие.
Партиите, които внесоха свои идеи за съдебна реформа (сред които и ГЕРБ, б.р.) , по мнението му, не предлагали това, което него да го устройва. От тях се предлагали само козметични промени.

Бойко Борисов защити правосъдния министър и изтъкна, че забавянето на предложенията дошло, защото той искал нещо ефективно да излезе от МС с неговия подпис.
Лидерът на ГЕРБ иска партията му да оттегли своите законодателни предложения, след като види новите идеи на кабинета.

Задължил съм и министъра, и вицепремиера - партия по партия, на всички партии без изключение да се разясни, да им се покаже, да се поиска политическа подкрепа, изтъкна министър-председателят. Тази реформа не е нито на ГЕРБ, нито на реформаторите, нито, на който и да е. Всички партии имали интерес да се случат промените, смята Борисов.

Срещите започвали веднага след края на почивката на депутатите. За две седмици консултациите с партиите трябвало да приключат. След това в ход са законотворците. Реформата трябва да е факт до лятната ваканция на НС поне на първо четене, според Борисов (бел. ред. промени в основния закон минават на 3 четения). Всеки глас е важен, за да се постигне максимално добър резултат, доволен е премиерът.

Бойко Борисов се ядоса от коментарите, че съдебната система не била добре платена. „Парите на никого не стигат. Аз не зная някой да носи повече отговорност в тази държава днеска от мене, не знам. Аз сигурно вземам два пъти или три пъти по-малко, отколкото съдебната система. Айде да започваме отзад напред тогава. На никого не стигат парите. Съжалявам, но вие половината сте по-високо платени от мен, да не говорим за вашите ръководители. Вземате по 10 000-15 000 лева, чувам договори по 40 000 лева. Това е ситуацията в държавата", възмути се премиерът и уточни, че съдебната система и ДАНС били най-платените сектори на фона на всички останали.

Правосъдният министър Христо Иванов смята, че Конституцията трябва да се промени, когато обществените изисквания го налагат. Тази реформа не изчерпва съдебната реформа, изтъкна той. Това, което се предлагало, било една изключително важна стъпка. ВСС трябвало да се реорганизира и следващият му състав да генерира по-голямо доверие. Целта на разделянето на ВСС на камари било да се гарантира независимост на съдебната система.
Създава се структурна предпоставка за ефективен контрол върху работата на държавното обвинение, по думите на министъра на правосъдието.

На 3-4 години ще се намали мандатът на ВСС. Така щяло да се гарантира по-бързо и добро кръвообращение в съдебната система.
ВСС вече ще гласува явно, гласят предложенията на Министерство на правосъдието. Хората трябва да застават с имената си зад своите решения.

Само с промени в Закона за съдебната власт не можело да има истинска съдебна реформа. Конституцията е един жив документ, изтъкна министър Иванов. Промените щели да станат при максимално постигнат консенсус.
Независим съд и все по-ефективна прокуратура, това са дългосрочните цели на тези промени, каза той. Търсели се решения за съдебна реформа, които могат да се вземат от обикновено НС.

Очакваме дискусия за увеличаване ролята на Инспектората към ВСС, поясни Христо Иванов. Да не спекулираме с клановете във ВСС, призова правосъдният министър.

Не се предвижда намаляване на мандата на главния прокурор. Обаче се предвижда реформиране на обвинението. Цялата прокуратура трябвало да е по-ефективна.

От своя страна вътрешният министър Румяна Бъчварова обясни, че днес мандатоносителят и управляващата коалиция дават старт на изпълнението на своето предизборно обещание за съдебна реформа. Тя е убедена, че в парламента партньорите на ГЕРБ ще подкрепят идеите на МС.
Въпреки това ще се разчита и на останалите формации за постигане на конституционно мнозинство.

Заедно със съдебната система кабинетът ще внесе пакет от законодателни мерки - в НПК, ГПК, като също така се планира и въвеждане на електронно правосъдие. Ние не предлагаме декрет, посочи Бъчварова. Всички идеи щели да се чуят. Съдебната реформа, по мнението на МВР шефа, е ключова за успеха на управлението.