НС се зае с кадруването на ГЕРБ.

Депутатите проведоха дебат по предложението за създаване на анкетна комисия за назначенията на ГЕРБ. Масовото назначение на калинки в държавната администрация се превърна в емблема на управлението на ГЕРБ, заяви депутатът от ДПС Четин Казак при представяне на мотивите за създаване на комисията.

Борисов е мутра, изцепи се от парламентарната трибуна Йордан Цонев
Още...

Според него създаването на комисия за кадруването на ГЕРБ се налага заради мащабите на политизиране на назначенията в държавната администрация при предходното управление. Комисията ще проучва назначенията на предишното управление за периода август 2009 -март 2013. Целта, според депутата от ДПС, е не само да се види как са се назначавали хората в администрацията, но и да се проучат и негативните практики в кадруването.

Дянков назначавал "изпълнител-тракторист", "изпълнител-лесовъд" и други
Oще...

Хора без дипломи или с фалшиви дипломи се назначавали масово в държавните структури, според мнозинството. Политически назначения е имало и ще има, но в такива мащаби, по такъв брутален начин, както при управлението на ГЕРБ не е имало и се надявам никога да няма, изтъкна Четин Казак.

Социалистът Таско Ерменков пък представи данни, че от 6000 души в централната администрация след идването на ГЕРБ на власт половината сменени, 2 300 пък са назначение за чиновници без конкурс.

Калинките не са една и две, смята Ерменков. Калинка по калинка вир, а сладката държавна служба язовир, с тази поговорка той определи административната реформа на ГЕРБ. По-приближените калинки на партията пък получавали лъвския пай от бонусите в администрацията.

Зам.-министър искал по 50 хил. лв. на шефове в полицията?
Още...

Време е калинките да бъдат осветени до една, категоричен е червеният депутат.

Снежана Дукова от ГЕРБ пък беше възмутена. Според нея целта на тази комисия е днешното управление да оправдае своята чистка в администрацията и да назначи свои хора. Цвета Караянчева също взе думата и обясни, че сега знайни и незнайни кадровици се заели с червена метла в администрацията.

Директори пък били подложени, по думите й, на психологически тормоз - звънели им по телефоните и ги питали „Кога ще си подадете оставките?". Назначаването на Делян Пеевски в ДАНС стана символ на превръщане на държавата в патерица на олигархията, категорична бе депутатката от ГЕРБ. За 5 месеца направихте толкова простотии, че и за 10 години не можем да ви настигнем, смята Цвета Караянчева.

В крайна сметка предложението мина след прегласуване със 186 гласа „за", 1 "въздържал се" и нито един "против".

Преди това няколко депутати от ГЕРБ гласуваха против и се въздържаха, но Цвета Караянчева поиска прегласуване, за да може всички да гласуват „за", тъй като няма от какво да се притесняват.

Мнозинството обаче не прие предложението на бившите управляващи да се разшири времевия обхват на комисията и тя да разследва и назначенията в първите пет месеца от управлението на премиера Орешарски.

84 народни представители от ГЕРБ бяха "за", но ДПС и БСП гласуваха "против" или "въздържал се". Само 6 души от „Атака" бяха в зала, като четирима от тях гласуваха „за", а двама се въздържаха.

От ГЕРБ предложиха Цвета Караянчева и Ирена Узунова, като поискаха Караянчева да е председател на комисията. Опозицията обаче се размина с председателското място- "за" бяха 77, 89 "против", 9 гласуваха "въздържал се".

БСП предложиха за членове на комисията Таско Ерменков и Мариана Тотева, а за председател Таско Ерменков.

Десислава Атанасова поиска прегласуване, защото Таско Ерменков като председател на анкетната комисия щял да е в конфликт на интереси, тъй като е уволнен от ГЕРБ като директор на Агенцията за енергийна ефективност. Освен това Цвета Караянчева щяла да е по-безпристрастна, според ГЕРБ.

Опозицията обаче не успя да убеди колегите си от другите партии- "За" бяха 83, 93 "против", 4 гласуваха "въздържал се".

Таско Ерменков бе избран за председател на анкетната комисия, която ще проучва кадруването на ГЕРБ - "За" бяха 102, 24 "против", 2 гласуваха "въздържал се". ДПС излъчиха Четин казах и Ахмед Башев. Атака пък предложиха Венцислав Лаков и Кристиян Димитров.