Цяла вечер в градовете на Гърция се извиват все по-дълги опашки пред банкоматите и бензиностанциите. След решението за гръцките банки да останат затворени от понеделник, паника обзема гърците и те се опитват да изтеглят колкото се може повече пари, преди от утре сутрин да влязат в сила мерките за ограничения върху капитала.

Според информация на гръцкия сайт skai.gr първите банкомати, които са останали без пари са били тези в парламента, като основно са теглили социалистическите депутати от управляващата лява партия Сириза.

Опашки пред банкоматите в Гърция

Освен пред банкоматите, гърците се презапасяват и с гориво, като пред някои бензиностанции опашките са огромни. Макар все още да няма официално потвърждение, вестник Катемарини твърди, че и гръцката фондова борса също ще остане затворена.

Ограниченията влизат в сила от понеделник 29.06.2015 и ще останат най-рано до 07.07.2015. Не е ясно от къде се очаква да влязат свежи капитали към тази дата.

До ограниченията се стигна, след като по-рано днес Европейската централна банка формално заяви, че продължава програмата Emergency Liquidity Assistance, но реално не увеличи лимита по нея. По данни на Bloomberg, почти целия настоящ лимит е вече използван и макар все още да са в програмата, гръцките банки няма как да разчитат на ликвидна подкрепа от ЕЦБ.

По-рано днес, Кристин Лагард, която оглавява Международния валутен фонд заяви, че "гърците ще гласуват на референдум за сделка, която когато гласуват, вече няма да е валидна". Причината за изказването на Лагард е, че настоящата програма изтича на 30 юни, когато Гърция трябва да плати над 1.5 милиарда евро на МВФ. Лагард потвърди казаното по-рано, че ако Гърция не плати до 30 юни, това означава, че е в технически фалит.

На снимката: опашките пред банкоматите в Солун.

Опашка пред банкоматите в Солун

Другите големи проблеми на Ципрас са свързани с плащането на пенсиите и заплатите на държавните служители до края на месеца. Днес той потвърди, че тези пари са осигурени. Остава проблемът, че поради банковите ограничения, гърците няма да могат да теглят повече от 60 евро на ден. Ограничението ще е валидно само за банкови карти издадени от гръцки банки. За карти издадени от чуждестранни банки (включително български) ще важат лимитите на самите банки.

Предложението на гръцкия Съвет за финансова стабилност включва блокиране на всички банкови операции в понеделник, включително тегленията от банкомат, а от вторник да влязат в сила новите ограничения.

Английското издание Guardian отбелязва, че Ципрас е помолил Меркел да бъдат удължени помощите до провеждането на референдума. Подобно решение обаче изисква ратификация от германския парламент и не изглежда особено вероятно.

В ранните часове, новините оказаха влияние на азиатските пазари и еврото рязко загуби позиции спрямо долара и другите основни валути.

В неделя, външните министерства на Германия и Великобритания промениха интернет страниците си, съветвайки гражданите пътуващи за Гърция да носят повече пари в брой. Българското външно министерство до момента няма реакция, но подобна вероятно ще излезе в понеделник. Въпреки това, ако пътувате към Гърция, най-добре разчитайте основно на пари в брой.