Както бе съобщено по-рано, гръцките банки няма да отворят в понеделник, за да се избегне финансовият колапс в страната, предаде "Блумбърг". Те няма да работят най-вероятно до 7 юли, два дни след датата, за когато е насрочен референдумът в страната. Премиерът Алексис Ципрас не уточни кога ще отворят отново.

През периода, в който банките са затворени, гърците ще могат да теглят по максимум 60 евро на ден. Властите уточняват, че това няма да засегне туристите в страната, на които по-рано бе препоръчано да си носят пари в брой.

Министерството на външните работи съветва българските граждани, които имат намерение да пътуват до Гърция, да бъдат подготвени за възможността, че банковите услуги - включително обработка на кредитни карти и обслужване на банкомати  в цялата страна, потенциално биха могли да станат ограничени за неопределен период и препоръчва наличие на достатъчно евро в брой за покриване на извънредни ситуации и непредвидени обстоятелства.

 

Припомняме, по-рано съобщихме, че "най-вероятно" те няма да отворят и бе потвърдено тази вечер след заседание на гръцкото правителство. Това е съобщил за медиите след срещата на кабинета от главния изпълнителен директор на банка Piraeus, а по-късно премиерът Ципрас потвърди.

По-рано днес стана ясно, че Европейската централна банка замразява отпускането на средства по програмата за отпускане на спешна ликвидна помощ на гръцките банки в неделя. Те зависят от спешната ликвидна помощ (ELA) на ЕЦБ, за да не фалират.

Финансовият министър Янис Варуфакис е заявил, че ще направи изявление по-късно.

Стана ясно също така, че гръцкият премиер Алексис Ципрас е изпратил искане за удължаване на гръцката спасителна програма, която изтича на 30 юни.

Финансовите министри от еврозоната не удовлетвориха желанието на Атина да се удължи програмата с няколко дни. Те бяха шокирани от обявеното от премиера на Гърция Алексис Ципрас решение да се проведе референдум за предложенията на кредиторите. В ранните часове на днешния ден парламентът на Гърция одобри националното допитване, което ще се проведе на 5 юли.

Вчера имаше огромни опашки пред банкоматите в гръцките градове. През последните седмици ЕЦБ всекидневно увеличаваше финансовата помощ за гръцките банки, като таванът достигна до около 90 милиарда евро.