Софийски градски съд измени мярката за неотклонение на Валентин Стоянов от „задържане под стража" в по-лека - той излиза от ареста под надзора на детска педагогическа стая.
Стоянов обаче е със забрана за напускане на страната до края на делото.

Припомняме, въззивният състав на СГС трябва да се произнесе по обжалваната присъда, постановена от районния съд - три години затвор за бияча.

За решението си по мярката за неотклонение съдът взе предвид възрастта на Валентин, който все още е непълнолетен.
С облекчение родителите му приеха факта, че ще могат да посрещнат детето в дома си. Докато чакаше решението на съда, майка му дори се разплака.

Припомняме, 15-годишният Валентин Стоянов - ученик от столичната Гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев", преби 16-годишния Андрей Илчев - ученик в 35 СОУ на 23 ноември 2011 г. вечерта.
Побоят стана близо до 35 СОУ в София.

Двамата не са се познавали, нито са имали спречкване преди побоя. 15-годишният Валентин случайно избрал Андрей, защото искал просто да пребие някой.
След нападението той се похвалил пред приятели във фейсбук: „Аз му ударих един и от там такова мятане... имах чувството, че асфалтът се пукна. После два шута в главата..."

След побоя 16-годишният Андрей Илчев бе настанен в реанимацията на "Пирогов" с опасност за живота. При операция бяха извадени бъбрекът и далакът на деветокласника. Белият му дроб също имаше наранявания. Илчев бе изписан от „Пирогов" в началото на декември 2011-та, но детските коремни хирурзи продължиха да следят състоянието му на контролни прегледи.
По думите на баща му състоянието на Андрей е било - „все едно бързият влак е минал през него".

На излизане от съдебната зала Валентин бе пресрещнат от „фен клуба" си - свои съученички. Видимо доволен, с щастлива усмивка, той им съобщи „утре ще се видим". Момичетата се разпищяха радостно и се хвърлиха да прегръщат майка му.

Съдът обяви, че ще се произнесе за присъдата на Валентин в редовния едномесечен срок.

На днешното заседание адвокатите поискаха делото да се върне за ново разглеждане, тъй като според тях не са събрани безспорни доказателства за виновността на Валентин. Те не приемат присъдата на първоинстанционния съд, тъй като тя почивала основно върху показанията на свидетелката Александра Костова, която единствена е видяла Валентин да бие жертвата. Според тях не се посочва обаче къде точно Валентин е ритал Андрей.

Защитниците се усъмниха във възможността на свидетелите, които са ученици да правят правилна преценка заради крехката си възраст. Адвокатите посочиха, че децата са разпитвани без психолог, който да каже дали те могат да дават точни показания.

Прокуратурата обаче няма съмнения, че Валентин е биячът. Според държавното обвинение именно негова е инициативата групата да отиде до 35-то училище и да набият жертвата.
По думите на прокурора обкръжаващата среда на Валентин не го е спряла да извърши престъплението и той реализирал лидерските си амбиции с противоправни прояви.