От ДСБ категорично се противопоставят на опита за незаконно посегателство върху градинката до Руската църква.

Това заяви общинският съветник на партията Вили Милков на пресконференция.

За окончателното предотвратяване на подобни опити от ДСБ предлагат общинските съветници да отменят решението си от 2001 г., с което се дава разрешение на Културния дом на Москва да пристрои своята сграда върху зелените площи зад Руската църква.

Второто предложение е кметът на София Бойко Борисов да предложи на кмета на Москва имот, който да бъде заменен срещу сегашната сграда в градинката зад църквата, тъй като сградата е исторически паметник на българската култура.
Кметът на София да предостави сграда, която кметът на Москва да може да превърне в своя бизнессграда, каквито са плановете му.

Третото предложение е Общинският съвет да инициира процедура за включването на историческия център в София в световното културно наследство с цел да се съхрани автентичния му вид. От ДСБ искат за времето на процедурата да се наложи временен мораториум върху строителството в историческия център на столицата.

Другият проблем на пресконференцията на ДСБ е кризата с боклука в София.

Според Димитър Бъчваров, общински съветник на партията, кметът и сегашното управление на столицата са абсолютно некадърни да се справят с проблема. Бъчваров припомни, че Административния съд забрани повторно отваряне на сметището в Суходол.

Това ще наложи възобновяване на балирането и извозване на отпадъци, което ще донесе 30-40млн. лв. извънредни разходи на общината, които не са предвидени в общинския бюджет.

Заради това няма да могат да се извършат други важни инвестиции и ремонтни дейности.

ОТ ДСБ настояват незабавно да се създаде временна комисия на Столичен общински съвет за спешно алтернативно решение на проблема Суходол, както и за търсене на отговорност от длъжностните лица, виновни за развитието на кризата с боклука.